...
Tatt av bjørn: Tre sauer er tatt av bjørn i Oppdal. Dette er etter bjørnebesøk i mai 2010. (Arkivfoto: Håvard Rønning, Statens naturoppsyn)

Tre sauer tatt av bjørn

Fellingstillatelse er gitt.

Publisert 20.07.2012 kl 13:10 Oppdatert 23.07.2012 kl 12:35

Tips en venn på e-post:

OPPDAL: Bjørnen som tidligere i sommer tok en sau ved gården Gjerdesletta i området Morka ved Spælevegen kan være tilbake.

Torsdag ettermiddag og kveld ble det funnet totalt tre sauer drept av bjørn ved Morka/Nilsplassen.

Det ble først funnet to tekser, der ei riktignok var i live men med så store skader at den ble avlivet.

I titiden kunne tilsynet, som søkte etter DNA-spor med hund, melde at han hadde funnet et lam i en bekk. Like ved var det en stubbe der bjørnen hadde ligget.

– Så vidt jeg kjenner til hører de til samme besetning, sier Tord Bretten i Statens naturoppsyn.

I senga ved stubben var det store mengder bjørnehår, og det ble også funnet hår ved teksene. Disse er nå sendt inn til analyse, men siden rapporten kommer en gang i året dersom ikke kommunen bestiller hasteanalyse vil det ta tid å få kunnskap om dette er en kjenning.

I tillegg til hårene levner ikke skadene tvil om at det er bjørn som har forsynt seg: Det er bitt på strupe, nakke, manke og rygg. På de to dyrene som ble funnet døde var det påspisning på brystfettet, noe som er typisk bjørn, mens teksa som var i livet hadde holdeskader.

– Det ene kadaveret hadde litt fluemark i sårene. De har ligget i bare timer eller i ytterst få døgn. Teksene ble sett i live for få dager siden.

Hvorvidt dette faktisk er samme bjørn, kan ikke Bretten si for sikkert.

– Men vi kan mistenke at det er den samme fordi det også her er relativt liten kraft bak skadene. Dette ser ikke ut til å være en av de største bjørnene.

Fylkesmannen utstedet fellingstillatelse til bjørnen torsdag kveld.

På forsiden nå


...

De makeløse

10. trinn på Rennebu ungdomsskole tok for seg salige Holdberg og hans komedie "Den Stundesløse" i årets elevforestilling.

Stundesløs suksess

10. trinnet på Rennebu ungdomsskole tok for seg "Den stundesløse" i årets elevforestilling. Her er noen minner fra premierekvelden. Det er greit å dele bilder på sosiale medier, men link gjerne til bildeserien også.

...

– Idrett er en stor lidenskap

Personlig trener Bård Botten elsker å jobbe med mennesker å se de nå målene sine.

...

Vått og grått over hele landet

Det blir også mye vind, spesielt i Nord-Norge.