Samefolkets dag har bare vært offisiell flaggdag i Norge siden 2003, men datoen 6. februar stammer fra det første samiske landsmøtet, arrangert i 1917 i Tromsø.

Her i Trøndelag er det «minoriteten i minoriteten», sørsamene, som denne uka kan feire sitt folk og sin dag, og i den anledning har Unni M. Fjellheim i familiebedriften Fjellvilt delt et par av sine reingryteoppskrifter med oss. For det må nesten bli rein, her i Trollheimen.

Reinen er et arktisk ur-dyr. Det har holdt til i fjell- og skogområdene våre i uminnelige tider, godt tilpasset den karrige vegetasjonen og det kalde klimaet. Reinen er det eneste dyret som klarer å få tilstrekkelig næring ut av reinlavet som ligger under snøen og venter på å bli krafset frem med kraftige klover.

Om sommeren beiter de på urter og gress, og legger seg opp en fettreserve som inneholder omega 3 og gjør reinkjøttet til noe av det sunneste kjøttet vi kan sette tennene i. Det er sjelden noe i veien med dyrevelferden heller. Her har ingen dyr gått i trange fjøs, men i stedet levd etter sin natur – ute i naturen.

Å lage tradisjonell reingryte for en som ikke har tilgang til hele reinskrotten, er en øvelse i å lete opp alternativer. Lettest er det å få tak i de «fine» stykningsdelene, og beinfri steik eller bog bør være innenfor rekkevidde. Vanskeligere er det å få tak i reintunge, så det enkleste kan være å droppe det. Det er likevel rikelig med kjøtt til alle i disse grytene.

Margbein av rein er heller ikke så lett å få klørne i, men små bein fra storfekalv gjør samme nytte. Det bør nemlig være margbein i gryta. Siden de færreste av oss har fryseren full av sommerens fjellsyreblader, sørger grøntdiskens spinat og timian for den smaken som skal til.

De fleste av oss svarer vel finnbiff når vi skal nevne en samisk kjøttgryte, og det er ikke så langt fra sannheten. Unni M. Fjellheims klare reingryte, som er en litt modernisert versjon av en tradisjonell rett, kan også løftes opp til en festgryte med litt fløte eller rømme, en håndfull kantareller og noen einerbær. Utgangspunktet er det samme, så det er bare å bestemme selv hvor festlig du vil ha det.

KLAR REINGRYTE

(8 porsjoner)

2 kg reinkjøtt, enten steik eller bog

8 margbein

(4 reinsdyrtunger, hvis du får tak i det)

1 kg gulrot

1 kg kålrot

2 purre

2 stilker timian

1 håndfull spinat eller andre små salatblader med mye smak

Hvis du får tak i reinsdyrtunger, legges de i en kjele, dekkes med vann og litt salt og får koke opp. Fjern kokeskummet og la tungene koke i 1 time og 15 minutter. Skjær i skiver.

Rens steika eller bogen for hinner og del kjøttet i store terninger. Brun i meierismør (hvis du ikke på magisk vis har reinfett tilgjengelig) i steikepanna på middels varme. Ha kjøttet over i ei jerngryte. Dekk så vidt med vann, kok opp og la kjøttet koke i 15 minutter. Tilsett kålrot og gulrot i biter og la koke videre i 5 minutter. Til slutt tilsettes margbeinpipene og urtene/spinatbladene i kjelen. Etter 5 minutters koking er gryta klar til servering. Brød eller potet til å skufle i seg den gode krafta hører med.

Reinkjøttet kan også gjøres til en festgryte. Da heller du fløte over det brunede kjøttet, sammen med salt, pepper og 7–8 einerbær. La det hele putre i 7–8 minutter. Tilsett sopp og kok noen minutter til. Serveres med grønnkål, poteter og tyttebær.