Du kan snakke så mye du vil om nye og supertrendy kakeslag – når hornmusikken spiller og flaggene vaier, vil jeg ha bløtkake.

Den skal være høy, solid dynket, ha masse fyll og overdådig utseende med krem og pynt. Den skal ose av fest! Ulempen med at Norge skal feire og feste så mye akkurat nå på våren, før naturen har produsert så mye som ett eneste lokalt bær, er at vi må ty til fryserens innhold. Så hvorfor ikke ta en alternativ vei som kan gjøre den åh, så utrendy bløtkaka – nettopp – trendy?!

Nordiske smaker har vært et nøkkelbegrep i gastronomien noen år, så i år blir det bløtkake med blåbær og tyttebær. Dette er bær som med glede vokser på våre breddegrader, som tåler oppholdet i fryseren over vinteren og som selvfølgelig gir det rette rød-hvit-blåe mønsteret når kaken skjæres opp.

Den lille utfordringen med tyttebær, i motsetning til tradisjonelle jordbær, er at de er så utrolig sure. Og selv om syre er en god kontrast til fettet og sukkeret i bløtkake, må tyttebærene få litt hjelp på veien. Ved å lage fromasjer får du både dessertsmak og en kake som tåler å bli høy. Gelatinet i fromasjen fungerer nemlig som stabilisator, så kaken holder på formene uten at de forskjellige lagene glir fra hverandre når det blir ruvende. Det tar et par minutter ekstra, men det er verdt det, både i stil og smak.

Og du? Denne kaken er faktisk glutenfri. Perfekt hvis du bare vil ha én kake som passer alle!

Maibløtkake

Sukkerbrød

6 egg

3 dl sukker

2 dl potetmel

2 ts bakepulver

Pisk stiv og tykk eggedosis av egg og sukker. Sikt sammen potetmel og bakepulver og vend forsiktig inn i eggedosisen med slikkepott. Hell røren i en smurt springform, 26 cm i diameter, og stek nederst i ovnen ved 160 grader. Kaken er ferdig når en tynn kakenål som stikkes ned i midten kommer ut uten tegn til rå røre. Det tar ca. 45 minutter. Avkjøl.

Tyttebærfromasj

400 g frosne tyttebær

50 g melis

3 gelatinplater

2 ½ dl kremfløte

Blåværfromasj

400 g frosne blåbær

50 g melis

3 gelatinplater

2 ½ dl kremfløte

6 dl kremfløte (fyll og pynt)

Noe å dynke kakebunnen med: melk, ufortynnet saft eller portvin/sherry

Pynt: Sjokolade, krymmel, bær – kjør på med fantasien!

Lag fromasjene: Tin tyttebærene og legg 100 g til side. Kjør resten av tyttebærene til mos med stavmikser/i blender og press gjennom finmasket sil for å få en helt glatt bærmasse. Rør inn melis og smak til. Legg 3 gelatinblader i bløt i kaldt vann. De bør få ligge noen minutter og bli helt myke. Ha ca. 1/3 av bærmassen i en liten kjele og varm opp til kokepunktet. Ta kjelen av varmen og rør inn gelatinbladene. De oppløses med det samme. Hell så den varme bærmassen ned i bollen med den kalde og bland godt. Stivpisk kremfløten og vend den inn i bærmassen.

Samme fremgangsmåte med blåbærene. La begge fromasjene stå i romtemperatur mens kakebunn og -form gjøres klar. Kaken er lettere å sette sammen hvis fromasjene begynner å bli en anelse fastere i formen, men fortsatt flytende.

Del sukkerbunnen i fire lag med skarp kniv. Sett ringen fra formen på fatet og lag en innvendig «krage» av bakepapir som stikker godt opp i forlengelse av formen. Bygg opp kaken lag for lag inni ringen: Sukkerbunn dynket med 1-2 ss væske, hele blåbær, blåbærfromasj, sukkerbunn, dynking, vanlig pisket krem, sukkerbunn, dynking, hele tyttebær, tyttebærfromasj og til slutt sukkerbunn. Dekk til og sett i kjøleskapet til neste dag.

Før servering fjernes kakeringen og hele kaken dekkes med pisket krem og pyntes.