Lørdag fra 10.00 til 12.00 blir det kortreist og fersk frokost for barn og voksne i Oppdal sentrum på plassen foran rådhuset og kulturhuset.

Dette er bare ett av mange nye poster på programmet på Matauk-festivalen som ble arrangert første gang i fjor, denne helga inviterer en rekke samarbeidspartnere til en helg med smaksopplevelser, St. Hans og forhåpentligvis en smak av sommer.

Debatt med Ola Borten Moe

Etter frokosten, klokken 12.30 stiller Ola Borten Moe til holmgang med bondelagsleder Kari Toftaker. De gjør seg noen tanker om hvordan det skal gå med matproduksjonen på fjellet i framtida. Publikum inviteres til å delta.

Ny matnyhet for Oppdal og omegn

Rett etter debatten med Ola Borten Moe og Kari Toftaker har Matauk gleden av å presentere en "matnyhet" for Oppdal og omegn. Den blir presentert av Harald Halmøy, Tina Sælbekk og Kiristi Welander.

Vinsmaking

Klokken 15.00 inviteres det til vinsmaking i serveringsteltet på festivalplassen. Her er det muligheter til å lære om vin kombinert sterke smaker på mat fra fjellet. Det blir servert både vin og smaksprøver på mat.

Fest med Dos Mosquitos

Lørdag kveld blir det også festivalfest på festivalområdet med Sirkus Dos Mosquitos - også kalt Norges beste partyband - "dørene" åpner allerede 20.00, det tappes fra flasker og fat og det serveres mat fra grillen.

Bursdagsbarn

Noen andre som har peiling på mat er gjengen på Smak & Behag, matbutikken som åpnet forrige gang det ble arrangert Matauk, og som i løpet av året har gått fra å være "bare" en butikk, til å bli den nye mathallen sør i Trøndelag.

Smak & Behag forteller at de ikke har tenkt å la ettårsjubileet gå upåaktet hen, og vil markere bursdagen gjennom hele Matauk.

Mega-stor

Coop Mega setter seil igjen og peiler seg inn på "fruktbare" kyster; alle som var innom matteltet i fjor skjønner hva vi mener – og vi har hørt at det kan hende det lønner seg å friske opp sangstemmen.

Mega satser for øvrig maritimt i år, fiskedisken deres skulle være godt kjent og i år satser de på stort fangst – faktisk mega stor – vi snakker hvalkjøtt – og det skal grilles etter alle kunstens regler.

En som satser mer tradisjonelt er Albert Hersjedal på Klausulen – han forteller at han kommer til å satse på norsk tradisjonsmat på sin egen "mataukbuffet".

Historisk sus

Dette er riktig nok bare andre gang at Matauk arrangeres, men takket være gjengen på Oppdalsmuseet får festivalen likevel et historisk sus over seg.

Det fristes blant annet med mathistorisk vandring med innlagt smaksprøver, og deriblant skal det både lages og smakes på mat som man trodde vikingene livnærte seg på. Om man virkelig er interessert i vikinger så byr museet på omvisning på gravfeltet på Vang på lørdag.

På museet treffer du også på Kjell Haugland, den mannen har jo alltid noe interessant å fortelle, samt at bygdekvinnelaget disker opp med godsaker som de har jobbet med de siste ukene. Tema er korn og potet og det ryktes at kjevlene har rullet i mange kilometer nå på vårparten.

I tillegg er det flere aktører som offisielt ikke er med på festivalen, men som likevel tar i et tak og byr på seg selv og sine produkter. Det synes Matauk bare er stor sats, desto flere som bidrar, desto bedre blir festen!