Vi har alle prøvd det, ikke sant: ut på tur i sol og pent vær, men maten ble glemt så resultatet ble en halvstekt baguette med skinke, svett ost og en slanten tomatbåt?

Det blir uansett bedre hvis du gjør det selv, og spesielt hvis du baker ditt eget brød! Foccaccia – brødet med italienske aner – smaker så godt og er så enkelt å lage at alle har både tid og tilstrekkelige evner. For som det står i oppskriften: alle ingrediensene has i kjøkkenmaskinen og blandes godt. Bruker du kjøkkenmaskin skal du faktisk aller helst ikke drive med temperering av vann og utrøring av gjær og alt det der. Det er ren fysikk: ha kalde ingredienser i bollen og la friksjonen og varmen fra ti minutters maskinelting gjøre deigen såpass varm at gjæren kvikner til og løfter deigen til de nydeligste høyder.

Så mens deigen hever og steker kan du ta turen ut i hagen og luke blomsterbedet rent for løvetann. Små løvetannblader er et glimrende alternativ til rucola hvis du vil ha salat med smak. Bare styr unna for store og mørke blader, for de er bitre.

En bit nystekt focaccia passer til stort sett alt du kan fylle den med av kjøtt og fisk. Denne gangen falt jeg for en kjøttbit jeg egentlig har lurt på hvor blir av, siden all sau stort sett blir steik og fårikålkjøtt: Fårefilet. For et kjøtt! Magert, mørt, fullt av smak og kjempeenkel å steke på grillen. Det er bare å fylle opp brødet med salat, masse kjøtt og en stor skje hvitløksmajones, pakke godt inn i papir og ta med på tur. Du får garantert misunnelige blikk fra andre!

FÅR-I-BRØD

(4-6 porsjoner)

2 fårefileter, gjerne marinerte

2 gulrøtter

1 pose rucola, evt. et par solide håndfuller løvetannblader fra hagen

1 boks cherrytomater

noen gode skjefuller med aioli

Grill fårefiletene på svært varm grill noen få minutter på hver side, legg til side og la kjøttet hvile noen minutter. Skjær filetene i tynne skiver. Hvis du traff riktig med grill- og hviletid, har du endt opp med kjøtt som har god stekeskorpe og rosa kjerne. Skjær focacciaen i store firkanter og splitt dem på langs som et rundstykke. Smør rikelig med aioli på bunnen og legg på salat/løvetannblader, høvlet rå gulrot, cherrytomater og en solid haug med fårefiletskiver. Legg på focaccia-toppen og spis, eventuelt pakk hver bit inn i matpapir som turmat.

ENKEL AIOLI

(4-6 porsjoner)

100 g ferdig majones

1 stort fedd hvitløk, knust

2 ss nypresset sitronsaft

½ ts salt

½ ts nykvernet pepper

Rør sammen. Smaken blir bedre hvis du lager den et kvarters tid før servering, men det er ikke nødvendig.

FOCACCIA

(1 liten langpanne, 20x30 cm)

1 l hvetemel

1 pose tørrgjær

5 dl vann

½ ts salt

1 ts sukker

2 ss olivenolje

1 ss flaksalt/grovt salt

Topping: velg blant cherrytomater, soltørkede tomater, fetaost i terninger, rosmarin og timian. Ha alle ingrediensene i bollen på en kjøkkenmaskin og elt deigen på lav fart i 10 minutter. Den skal være seig og klisset. La den heve i 30 minutter under klede. Smør en liten langpanne med smør eller olje og forvarm stekeovnen til 180 °C. Hell den løse deigen over i formen og trykk den utover med fingertuppene.

Fingergroper i deigen er bare fint, for det skal det være. Legg på den toppingen du ønsker og press forsiktig ned i deigen. Dryss grovt salt over. Etterhev i 10 minutter før brødet stekes ca. 25 minutter midt i ovnen, til det er pent gyllent og gjennomstekt. Avkjøl på rist.