Makrellen er en vandrende fisk, og nå på sommeren legger den ferieturen nordover til norskekysten. Den kommer i enorme stimer, noen ganger flere kilometer lange, og er en kvikk og livlig fisk som mange sportsfiskere lar seg friste av. Siden det er en sommerfisk for oss nordmenn serveres den ofte pannestekt sammen med sine sommervenner agurk og nypotet, men det supersunne fiskekjøttet har så mye smak av det tåler betydelig kraftigere smaksfølge.

Nettopp det er kanskje en av grunnene til at makrell i tomat på brødskiva har vært så populært så lenge. Det er bare å tenke på smakens byggesteiner: Makrell er en fet fisk – for øvrig så smekkfull av Omega-3 at kroppen jubler – så fisken i seg selv kan gi en litt for fet følelse i munnen. Da hjelper det godt med de syrlige tomatene som renser og frisker opp smaken og frister til en bit til.

Bare makrell og tomat kan bli litt mye, så frokostvarianten vi alle kjenner får sin nøytrale støtte fra brødet, mens vår middagsvariant har poteter. Det kanskje ikke så mange tenker over, er at hermetikkboksene med makrell i tomat inneholder ganske mye sukker, siden vi mennesker stort sett alltid setter pris på at det vi spiser smaker litt søtt.

Men siden vi er blitt vant til at makrell skal smake litt søtt, trenger middagsmakrellen noen andre smaker for å avlede hjernen vår. Derfor sender vi urter og oliven inn på vår banehalvdel. I oppskriften står det rosmarin og timian, siden de gir kraftig middagssmak, men det er ikke noe i veien for å bruke gressløk for en ekstra norsk smak, eller basilikum for italiensk vri sammen med tomatene. Her snakker vi én oppskrift og fire-fem varianter.

Er det pent vær kan middagsmakrell i tomat til og med lages på grillen for litt ekstra sommerfølelse. Ha poteter og løk på grillspidd og legg tomater og oliven i en form eller panne som får noen få minutter på varmen. Ikke la dem steke for lenge, for de skal helst bevare formen og bare sprekke litt.

Renset makrell – og her trenger du hel fisk, siden fileter vil smuldre opp på grillristen – smøres grundig med olivenolje, får urter i magen og grilles på høy varme. Bare pass på så ikke fisken tørrgrilles. Grillvarmen er såpass høy at det går lynkjapt å få fisken gjennomstekt.

MAKRELL I TOMAT

(4 porsjoner)

800 g makrellfilet

800 g småpoteter

olivenolje

1 rødløk, i båter

500 g cherrytomater

150 g oliven

1 rosmarinkvist

2-3 timiankvister

salt og pepper

Forvarm stekeovnen til 230˚ C. Del potetene i to hvis de er store. Dekk poteter og rødløkbåter med et tynt lag olivenolje, dryss med salt og pepper og ha alt i en ildfast form. Sett grønnsakene midt i ovnen og stek i 20 minutter. Da bør potetene være møre og ha fått litt farge. Ta formen ut av ovnen og skru ned temperaturen til 190˚ C.

Fordel tomater og oliven mellom potetene, legg på urtene og legg til slutt på makrellfiletene med skinnsiden opp for å beskytte fiskekjøttet mot for sterk stekevarme. Sørg for at kjøttsiden av filetene har fått litt salt og pepper før stekingen. Sett formen inn i ovnen igjen i ca. 10 minutter, til fisken er ferdig og deler seg i flak hvis du pirker borti det, samt at skinnet er lett å løfte av. Det smaker godt med en enkel grønn salat ved siden av fisk og grønnsaker.

TIPS: Du kan også bruke hele makreller i stedet for fileter, så lenge de rensede fiskene er ganske små. Øk fiskens steketid til 20–30 minutter hvis du bruker rundfisk.