Eplet i seg selv er egentlig den perfekte maten: kan spises uten ytterligere tilberedning, skallet er emballasje og frukten gjør godt for både kropp og tankene. Men så er det også så uendelig mye du kan gjøre med epler. Lage eplechips som snacks, for eksempel. Det tar halvannen time, og hele huset dufter vidunderlig mens det står på. Sunnere enn vanlige chips er de også, så her snakker vi vinn-vinn.

De store, flotte eplene kan bli middag. La deg inspirere av danskene. De har æbleflæsk, altså epleflesk, og det er nettopp det: Stekt flesk blandet med stekte epler. Hvis du ikke har smakt det, så vil jeg nesten si at du må prøve. Det er kosemat, både som middag, smårett og pålegg. Epleflesk høres egentlig ut som en kulinarisk spøk, men når det salte og fete flesket møter smaksmotstand i søte og fruktige epler dukker det opp noen smaker som nesten er umulige å beskrive. Annet enn at de er gode!

Men hva gjør du med de små, rare, knutete eplene som hang ytterst på de tynneste grenene og ikke fikk muligheten til å bli store og flotte? De kan jo ikke kastes, så de blir økonomisk eplemos. Ved å koke hele eplet, skall og kjernehus og alt, klarer du å presse ut det lille som er av fruktkjøtt til en søt, glatt og deilig eplemos til vaflene, dessertene, eplekakene og ikke minst fryseren, så du kan ta vare på eplegodheten til langt utpå vinteren.

EPLEFLESK

(4 porsjoner)

800 g salt flesk

1 kg faste epler, men gjerne en søt, rød type

Skjær flesket i små biter og stek det i en panne. Dersom flesket ditt er magert, bør du faktisk tilsette litt ekstra smør for at det ikke skal bli for tørt. Mens flesket stekes, skreller du eplene, skjærer hvert eple i åtte båter og bruker en liten kniv til å skjære ut kjernehuset. Her skal du bare sitte igjen med rent eplekjøtt. Når flesket er ferdigstekt vipper du alle eplene ned i pannen og blander godt. Stek videre til eplene er møre og nesten begynner å falle fra hverandre, og har fått masse smak fra flesket. Serveres enten som den er, eller med grovt rugbrød. Epleflesk kan spises både rykende varmt, lunkent eller faktisk kaldt dagen etter, så lag nok!

ØKONOMISK EPLEMOS

1 kg epler

½ sitron

sukker etter smak

Vask eplene og skjær dem i mindre biter – med skall og kjernehus og alt. Legg eplebitene i en romslig kjele med litt vann i bunnen, press sitronen over og slipp også sitronskallet nedi (sitronen sørger for at eplemosen blir lys i fargen, siden eplene ikke oksiderer). Sett på lokk, kok opp og la det boblekoke til eplene er møre. Legg en finmasket sil over en glassbolle, hell de kokte eplene i silen og bruk en sleiv til å skvise det kokte eplekjøttet gjennom silen mens skall og kjernehus blir igjen i silen. Det blir liggende veldig lite igjen i silen. Smak til eplemosen med sukker etter smak. Oppbevares i kjøleskapet, eller fryses hvis du har laget mye.

EPLECHIPS

4 store epler

sukker og kanel

Forvarm stekeovnen til 90 grader, aller helst varmluft. Er du en superhelt med kniv, så klarer du å skjære jevne og tynne nok skiver til å få vellykkede eplechips. Hvis ikke anbefaler jeg at du bruker mandolin. Skjær eplene i ca. 2 mm tykke skiver. Legg skivene utover stekebrett, dekket med bakepapir, dryss sukker og kanel over og sett stekebrettene i stekeovnen.

La dem stå i ca. halvannen time, og snu gjerne epleskivene en gang eller to i løpet av tørketiden. De er ferdige når de er bøyde og tørre, men likevel såpass myke at de er gode å spise.