Forstå meg rett – jeg er blodfan av berlinerkranser, krumkaker og goro, og synes sju slag på fatet skal til for å få den rette stemningen. Men samtidig vet jeg at det holder med å bake noen få av hvert slag, i stedet for fulle kakebokser, for de blir sjelden spist opp.

Når de første porsjonene med lutefisk og ribbe er fortært, jula er blitt noen dager gammel og det begynner å reke folk langs veiene for kaffebesøk nå som de endelig har tid, så er de allerede lei av tørre småkaker. Det begynner å friste med noe annet.

Men også verten eller vertinnen skal få slippe døgnkontinuerlig kjøkkentjeneste i jula, og det er da kombinasjonen fryser og tertedeig kommer inn. For denne kaken kan du gjøre ferdig i dag, med kokte epler, syltetøy, pyntenettverk på toppen og det hele, pakke godt inn i folie og sette i fryseren. Ustekt.

Når du så uti romjula får øye på pent kledde folk med kurs for huset, vipper du kaken ut av fryseren, setter den i kald ovn og skrur på 200 grader. Stekt fra frossen trenger den noen ekstra minutter, sammenlignet med en opptint kake, men uansett klarer du å sette nystekt, hjemmebakt kake på bordet før gjestene er ferdige med å trampe av seg snøen og ønske julefred i stua. Dessuten er det både kanel, nellik og sitron i en linzerterte, så helt anti-julete blir det ikke.

Som sagt er jeg på ingen måte motstander av småkaker heller, men visste du at de også kan lages nå uten at de blir gamle før de serveres i romjula? Alle de julekakene som skal stekes i ovnen kan gjøres ferdig nå, fryses og stekes først når det nærmer seg høytiden.

Lag deigen (til berlinerkranser, finske pinner, sandkaker osv.), form dem og legg dem tett i tett på et stekebrett. Sett hele brettet i fryseren, og når de er gjennomtæla etter noen timer heller du dem i en plastpose og knyter godt igjen. Når tidspresset strammer seg til uti desember, men du likevel har en time ledig, kan du med suverene husmor- eller husfartakter hente en pose ferdigformede julekaker, legge dem utover et stekebrett, gi dem noen minutter til å kaste av seg den verste frosten i et varmt kjøkken (det er så mye smør i dem at de tiner på null tid) og så steke dem akkurat sånn det står i oppskriften.

Vips, ferdige, hjemmebakte julekaker uten at det koster en svettedråpe. Det skal ikke være slitsomt å bake kaker til jul, vet du!

LINZERTERTE

(1 kake)

100 g mandler

225 g hvetemel

200 g smør

1 hardkokt eggeplomme

1 rå eggeplomme

150 g sukker

½ ts kanel

½ ts nellik

saft og skall av ½ sitron

EPLEKOMPOTT

4-5 store syrlige epler

1 skive sitron

½ vaniljestang

1 dl vann

250 g fast bringebærsyltetøy

1 egg til pensling

Skrell eplene og del i mindre biter. Ha i en kjele sammen med vanilje, sitron og vann, kok opp og la eplene koke seg møre, ca. 10 minutter. Hell av overflødig vann, fjern sitronskive og vaniljestang og avkjøl kompotten. Til deigen finhakkes mandlene, sitronskallet finrives og alle ingrediensene blandes godt sammen. Pakk deigen i plast og legg kjølig i ca. 1 time.

Kjevle ut halvparten av deigen og dekk bunn og sider i en terteform, ca. 22 cm i diameter. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Fordel tykk eplekompott i bunnen og dekk med bringebærsyltetøyet. Kjevle ut resten av deigen og skjær ut halvannen cm tykke strimler som legges i rutemønster over syltetøyet. Fest endene godt i kanten på formen. Pensle med sammenpisket egg og stek midt i ovnen i 30 minutter. Serveres lunken eller kald, med pisket krem til.