Mens klimaaktivister og -skeptikere krangler så salatbladene fyker om kjøttspising er miljøfiendtlig eller ei, er det bare å skjære gjennom: Helt uavhengig av det globale klimabildet er det hevet over enhver tvil at mer grønt er bra for både kropp og lommebok, og heldigvis finnes det flere alternativer enn grønn salat til alle måltider. Med litt omsorgsfull planlegging er det fint mulig å lage kjøtt- og fiskefrie middager uten at du sitter igjen med følelsen av å ha gått glipp av noe.

Den kanskje viktigste faktoren er temperatur. Middag skal være varm mat, ikke sant? Det skal spre seg en varm, god og tilfreds følelse ut i hele kroppen, og da er stekeovnen god å ha. Joda, det tar tid å bake poteter – enten de er av den vanlig eller den søte varianten – men det er tid du kan bruke på noe annet. Jeg sjekket. Det tok fire minutter å vaske søtpotetene, skjære dem i to, pensle med krydderolje og sette dem i ovnen. Så selv om de trenger tid til å bli supermøre, kan du bruke den tiden i godstolen med bena høyt mens kokkeleringen skjer helt av seg selv.

Så går jakten på balansen i gang. Søtpoteter er nettopp det – søte. De er dessuten ganske fuktige og myke når de er ferdige, så da passer det godt med noe som smaker nøytralt, samtidig som det gir tyggemotstand. Siden målet er å spare tid, er det lite som fungerer bedre enn kikerter. Fiberrike, kolesterolfrie, rett fra boksen og såpass tørre at de gir god kontrast til det myke potetkjøttet. Neste trinn er fettet. Kombinasjonen søtpoteter og kikerter mangler det fyldige, gode fettet, så en rømmedressing binder det hele godt sammen. Lettrømme eller seterrømme er litt hipp som happ, for den kalde dressingen med hvitløkssmak er like god uansett. Så hva mangler da for å få det komplett? Noe syrlig og noe sterkt. Små og kalde cherrytomater, så syrlige at det nesten gnistrer bak jekslene, sørger for at kryddersøtpotetene får en etterlengtet friskhet, mens rikelig med fersk gressløk gir en løksmak som overbeviser magen om at det faktisk er middag vi spiser akkurat nå.

Og du? Skulle det komme en vegetarprotest, går det fint an å legge til noen skiver spekeskinke. Kanskje ikke helt kjøttfritt, men alle monner drar.

OVNSBAKTE KRYDDERSØTPOTETER

(4 porsjoner)

4 store søtpoteter

2 bokser kikerter (ferdigkokte)

1 ss olivenolje

½ ts malt spisskummen

½ ts paprikapulver

½ ts pepper

½ ts hvitløkspulver

200 g cherrytomater

1 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

salt

1 bunt gressløk

DRESSING

1 dl rømme

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ss sitronsaft

½ ts salt

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Del søtpotetene i to på langs og stikk en masse små hull i potetkjøttet med gaffel eller spiss kniv. Rør sammen olivenoljen og krydderet og pensle godt på søtpotetenes snittflater. Sett i ovnen og la steke i minst 25 minutter, til de er møre, men gjerne så mye som en liten time, for å få brun stekeoverflate og litt ekstra av den gode stekesmaken.

Rør sammen dressingen, så smakene får litt tid til å trekke. Skjær tomatene i mindre biter og la dem marinere noen minutter i olje, sitronsaft og salt. Søtpotetene er ferdige når de er supermøre. Legg dem over på serveringsfat og bruk baksiden på en skje til å presse en grop i potetkjøttet. Fyll gropen med kikerter og litt dressing, før du fordeler de marinerte tomatene og grovklippet gressløk over. Serveres rykende varme.