Å lage sin egen appelsinmarmelade er en småabsurd øvelse. I stedet for å kaste det bitre skallet du vanligvis betenker deg for å bite i fordi det er så guffent, skjærer du det i tynne strimler og gir det hovedrollen i glasset. Og alt det søte fruktkjøttet kaster du etter å ha skvist hver minste lille dråpe saft ut av det.

Appelsinmarmelade er forførende enkelt og en anelse magisk. Alt du trenger er appelsiner, sukker og vann. I tillegg til masse søt appelsinsmak, bidrar frukten også med stivelsesrikt pektin – naturens eget gelatin – og med bitterstoffet limonin som sørger for at den ferdige marmeladen ikke blir uutholdelig søt. For det er bare å innse at en riktig kokt marmelade er mer sukkertøy enn syltetøy. Mer enn halvparten består av sukker, så hvis det ikke hadde vært limonin i frukten ville det hele blitt fryktelig søtt. Jeg pleier å slippe et par sitroner nedi gryta også, både fordi de er så sure og fordi de inneholder litt ekstra mye pektin. For hvis frukten ikke har nok pektin, kan du koke marmeladen din herfra til mareritt – det blir uansett ikke stivt. Og appelsinmarmelade må være stivt. En skje med marmelade skal stå strunk og blank og skinnende på toasten, og ikke flyte rundt så brødet blir vått og svakt og alt havner på klærne i stedet for i munnen.

Det er nå appelsinene smaker godt. Om bare noen uker er sesongen over. Det tar litt tid å koke det gule gullet, men premien er solgul søtbitter marmelade som holder minst ett år i kjøleskapet. Det er verdt innsatsen.

APPELSINMARMELADE

(ca. 3 liter marmelade)

1 kg appelsiner

2 sitroner

3 l vann

2 kg sukker

Vask frukten grundig i lunkent vann. Sett et dørslag over en stor kjele og legg et gullende rent stykke musselin/osteklede i dørslaget. Skjær hver frukt i fire båter. Legg alt fruktkjøttet – med steiner og hinner og alt – i musselinen. Skvis gjerne alt fruktkjøttet grundig, så du presser ut masse saft. Både sitronkjøtt og -skall legges sammen med appelsinfruktkjøttet i musselinen. Alt appelsinskallet skjæres i så tynne strimler som du klarer og legges i kjelen sammen med fruktsaften. Knyt sammen musselinen og legg ned i kjelen. Hell på 2 ½ liter vann, kok opp og la alt småkoke uten lokk i 2–3 timer. Skallstrimlene skal være så myke at de kan skvises i fillebiter med fingertuppene.

Løft stoffpakken over i et dørslag som står over en glassbolle og press ut så mye saft du bare klarer. Saften helles i kjelen, restene i stoffpakken kastes.

Vei appelsinsaften og skallene. Du skal ha 1,5 kilo. Spe med mer vann hvis du har for lite, kok inn til du har riktig mengde hvis du har for mye. Tilsett sukkeret i appelsinsaften og kok opp mens sukkeret løses opp. Sett samtidig en tallerken til avkjøling i kjøleskapet. La marmeladen koke livlig. Det er nå det blir tykt. Hvis du er så heldig av du har et sukkertermometer, vet du at marmeladen er ferdig når det viser 105 grader. Uten termometer må du følge med på når marmeladen begynner å stige og synke i kjelen. Etter noen minutter tar du kjelen av platen, legger en teskje marmelade på den kjøleskapskalde tallerkenen og setter den i kjøleskapet et par minutter. Hvis marmeladen holder formen uten å sige sammen etter at du har trukket fingeren gjennom den, er den ferdig. Hvis ikke koker du noen minutter til og tester igjen.

Fjern skum fra overflaten på den ferdige marmeladen og hell i rene glass med tette lokk. Holder et års tid hvis de lagres kjølig og mørkt.