Tidsklemma finnes, problemet er reelt hver eneste ettermiddag etter jobb og skole, og noen ganger vil du bare ha mat så fort som mulig. Det kan lett blir en kjapp burger til middag, men for å være helt ærlig: Blir du egentlig både mett og tilfreds av en farseklump med delvis ukjent innhold, servert i burgerbrød som er så søtt og mykt at det ikke gir den aller minste tyggemotstand? Så hvorfor ikke ta med alle komponentene fra en vanlig burger, og i stedet gjøre det bedre?

Bedre, i betydningen mindre bearbeidet og mye tettere på sånn råvaren egentlig er. For hvorfor skal vi egentlig male opp kjøttet og spe det med fyllstoffer, når smaken er ørten ganger bedre med rent kjøtt? Selvfølgelig er en burger alltid «mør», siden kjøttet er malt i fillebiter, men et skikkelig kjøttstykke som blir behandlet pent er garantert like mørt.

Så gjør en burgervri, og server den som biffsandwich. Alle bifftypene fungerer, men litt fett er aldri helt feil. Derfor har jeg valgt entrecôte, siden nettopp den kjøttbiten har fettmarmorering, og her kommer vi til et lite dilemma: Der biff er luksus, er en ferdigburger faktisk et slags miljøprodukt. Det er nyttegjøring av de stykningsdelene fra storfeet som ikke er mørt, og som derfor kan males opp til farse og bli spiselig. Men det holder ikke. Hvis du vil spise et miljøvennlig burgeralternativ får du heller kjøpe de seigeste kjøttbitene og lage din egen pulled okse eller pulled pork eller pulled-hva-som-helst. Det tar bare lengre tid, men du beholder i det minste kontrollen over hva som faktisk finnes i maten din.

Fordelen med entrecôten, i tillegg til mørhet og smak, er at den blir ferdig i løpet av den tiden du trenger for å smørsteke brød og å rense løk og paprika som stekes til det faller sammen. Stekingen av brødet må for all del ikke ofres på sunnhetens alter. Det sprø og litt fete brødet trengs som knasende kontrast til mørt kjøtt og myke grønnsaker. Det er helheten som teller, og heldigvis skal det ikke så mye smør til for å få brødet supergodt.

En biffsandwich som dette metter bedre enn en burger av samme størrelse, men en potetsalat kan være akkurat det som skal til for å trekke det i land som en fullverdig middag. I tidsbesparelsens ånd er ferdigkjøpt potetsalat som du selv pimper opp med tomat, agurk, mais og et dryss karri et hverdagsalternativ de aller fleste kan leve med. Da blir den også bitte litt hjemmelaget.

BIFFSANDWICH

(4 porsjoner)

400 g entrecôte

8 store skiver brød, helst surdeigsbrød

smør til å steke brødet i

2 tomater

2 store løk

2 søtpaprika

1 fedd hvitløk

salatblader

Skrell løk, fjern kjernene fra søtpaprikaen og skjær begge deler i tykke skiver. Stek i smør på relativt sterk varme til grønnsakene er møre og har fått litt farge i kantene. Skru ned varmen og smak til med salt, pepper og et presset fedd hvitløk. Deretter kan grønnsakene stå på svak varme mens resten lages ferdig. Krydre entrecôten med salt og pepper og stek på sterk varme – et par minutter på hver side – før kjøttet får hvile under folie og kjøkkenhåndkle i minst 10 minutter. Da blir det mørt og fint. Stek tykke brødskiver i smør til de blir gylne og litt sprø, men ikke så lenge at de blir tørre. Legg sammen fire digre «burgere» med brød, salat, tomatskiver, entrecôte i tynne skiver, løk-/paprikamiks og til slutt en stekt brødskive på toppen. Server gjerne med potetsalat til.