Tenk at noe så enkelt kan smake så godt! En bondeomelett er beviset på at ingredienser som hver for seg er dørgende kjedelige, kan gå opp i en høyere enhet hvis de bare får leke sammen i en stekepanne. Poteter, løk og purre er kjøkkenets nøytrale tilbehør, men her inntar de hovedrollen, sammen med egg. Hvis du vil tenke ernæring, er dette tett på full match. Egg inneholder som kjent det aller meste av hva vi trenger, bortsett fra C-vitamin og fiber, og det bidrar potetene og løken med.

Bondeomelett er enkelt å lage, men det er ingen grunn til å skjule at det tar litt tid. For potetene må råstekes. Det er juks å bruke ferdigkokte poteter fra gårsdagens middag, for da mister du masse smak. Rå potet har aldri vært godt, og løken trenger varme for å bevege seg fra stikkende tårefremkallende til myk og god og nesten søt i smaken. Det tar sånn rundt en halvtimes tid. Ikke sånn å forstå at du må henge over stekepanna hele tiden, men det kreves et vaktsomt blikk for å unngå at det brenner seg. Bruk derfor nok olje. Den spanske fetteren til bondeomeletten, frittataen, bruker så mye olje at poteter og løk nærmest kokes. Det går an å være litt mer tilbakeholden, men selv 5 spiseskjeer olje er såpass mye at det lønner seg å helle bort det overflødige før grønnsakene blandes med eggene og stekes.

Bare omelett til middag kan bli i slappeste laget, så en halv avokado, litt gulrot og noen reddiker i skiver, sammen med sprøstekt bacon, gjør godsakene om til et herremåltid. I beste sjølbergingstradisjon – det var tross alt sjølvberging våre bondeforfedre drev med – kan du også tilsette alt mulig av grønnsaker i omeletten.

Når du først satser den tiden det tar å steke potetene godt nok, kan det være du egentlig skal lage en større porsjon. Firedobler du oppskriften, kan du fint fylle en hel langpanne og steke den i ovnen i stedet for på plata. Da har du mat til både familie, gjester, varm til middag, kald til matpakken og i små biter som litt snacks hvis sommerkveldene endelig skulle komme med varmt vær.

BONDEOMELETT

(4 porsjoner, pluss rikelig med rester)

500 g poteter

2-3 løk

1 stor purreløk

5 ss olivenolje

6-8 egg

salt og pepper

Til servering: 2 myke og gode, spiseklare avokadoer, 2 gulrøtter, en håndfull reddiker og stekt bacon

Skrell potetene, eventuelt vask dem kjempegodt hvis du vil bruke dem med skall. Skjær i skiver på ½ cm. Rens løken og skjær i så tynne skiver du klarer, og skjær purren i ca. ½ cm tykke skiver. Ha alt i en stor stekepanne sammen med all oljen og et solid dryss salt og pepper, legg på lokk (på skrå, så det ikke dekker helt) og skru på middels varme. Det tar litt tid å få potetene møre og løken gjennomstekt på denne måten uten at det brenner seg, men det er verdt ventetiden. Visp sammen eggene i en stor bolle. Når potet- og løkblandingen er mør og har fått pen, gyllen farge, vipper du alt innholdet i pannen ned i eggene. Prøv å ikke få med all oljen. Vend godt rundt så alle grønnsaksbitene er dekket med egg. Sjekk om det er nok olje igjen i pannen og hell hele blandingen nedi. Klapp den flat på overflaten og la den steke på middels varme til hele omeletten er fast på toppen. Serveres med avokado, høvlede gulrøtter og reddik i skiver, samt litt stekt bacon for å få den gode saltsmaken.