Finnes det noe bedre enn norske jordbær en varm sommerkveld? Med melk eller fløte eller is? Det er smak av barndom og gode minner, men hva skal vi gjøre når jordbærsesongen er forsinket på grunn av elendig vær og St. Hans står for døren med krav om nettopp jordbær i sommernatten? Da er bare å klamre seg til vissheten om at både bær og fløte er bestevenn med syre og alkohol. For visste du at de kjedeligste importbærene, du vet, de som er smakløse og nesten hvite inni, kan få god smak hvis du marinerer dem i litt sitron- eller limesaft? Det er akkurat som om syren lokker frem den ekte jordbærsmaken. Med litt sukker på for balansens skyld kan du faktisk jukse frem sommersmaken. Det beste er å dele opp bærene litt og så vende dem forsiktig i syre og sukker, for så å la dem stå kaldt en halvtimes tid. Funker garantert! Skal du ha voksenselskap kan du bruke syren i alkohol på samme måte. Hvitvin funker bra, cider funker enda bedre, og marinering i eplebrennevinet calvados er best.

Hvis du har vært så heldig å få tak i jordbær som smaker som de skal, kan du likevel gi kremen en ekstra støyt for godt humør. Syllabub, heter det, og uttales akkurat like merkelig som det skrives. Nok en gang er det syren som skal til pers, og her trengs det litt kunnskap innen matvitenskap. Fløte som skal piskes til krem må inneholde rundt 36–38 prosent fett for å bli stiv. Dermed burde det være umulig å tilsette ekstra væske i fløten når den skal piskes stiv, siden ekstra væske vil øke volumet uten å øke fettmengden, og dermed gi for lav fettprosent. Men så var det syrens effekt, da. Sitronsaft, limesaft, hvitvin, cider eller sprit – alt gjør at fløten på en måte tykner litt ekstra, og dermed blir det mulig å piske opp et luftig og deilig skum med litt ekstra smak i. Det er forresten viktig å ikke piske for mye. En syllabub har lett for å skille seg hvis den blir for stiv, så vær modig og slutt i tide.

Hva så med dem som ikke vil ha alkohol? De kan også få et alternativ til kremen. Du kan for eksempel lage en «alkoholfri syllabub», der du pisker 3 dl kremfløte med 3 spiseskjeer sukker og skall og saft fra minst 1 sitron, for en frisk og litt syrlig fløtekrem (smak deg frem), eller stivpisk et beger crème fraîche eller rømme (fullfettversjon begge to, for ellers vil det ikke stivne) med 3 ss sukker og skall og saft av 1 sitron for å få en tettere, mer ostekakefyll-aktig krem som renner ned rundt jordbærene og får spiseren til å glemme at det ikke er alkohol i den.

Men den «voksne» syllabuben lager du sånn:

SYLLABUB MED RÅRØRTE JORDBÆR

(6-8 porsjoner)

6 ½ dl kremfløte

125 g sukker

saft og finrevet skall av 1 sitron

2 ½ dl cider eller søt hvitvin

1 kg ferske jordbær

saften av 1 sitron

sukker etter smak

Start å piske krem som vanlig, med fløte og sukker i en romslig bolle. Når fløten begynner å bli litt halvslapp, tilsetter du sitronsaft og cider/hvitvin i en tynn stråle mens du pisker videre til syllabuben er lett og luftig. Ikke pisk for lenge, for da skiller den seg. Rett før du synes den er stiv nok kan du evt. piske inn noe sterkt brennevin også (f.eks. whisky, konjakk eller eplebrandy). Det holder rikelig med en teskje eller to for å få litt skarphet i syllabuben. Øs den nypiskede syllabuben over jordbær som har fått ligge en halvtimes tid i sitron og sukker. Server med det samme.