Matlaging over åpen flamme er og blir greia nå på sommeren, og det er røyken og den hardt stekte overflaten – helt på grensen til småbrent – som gjør maten så god. Men selv om en diger flintsteik på grillrista gir god mat, så får du altfor lite stekeoverflate. Hvis du i stedet skjærer den samme flintsteika i tynne strimler og trær dem i sikksakk på tynne grillspyd får du så mye grillstekt overflate at hver eneste lille munnfull gir full uttelling på tunga.

Dette har det asiatiske gatematkjøkkenet skjønt for lenge siden, og det er på tide at vi tar lærdom. Alt kan grilles lynkjapt hvis du bare skjærer kjøttet tynt nok og har varm nok grill. Et tynt satay-spyd blir til og med vellykket på engangsgrillen i strandkanten, så her har ikke grillpølsene noe å stille opp med. Det mest vanlige på et satay-spyd er kylling, men strengt tatt finnes det ingen grenser. Svinekjøtt passer fint, siden svin i små biter blir så raskt gjennomstekt at kjøttet ikke rekker å tørke ut. Mørt storfekjøtt har fordelen at det gjerne skal ha en rosa kjerne, så det er nesten den kjappeste varianten av alle, og eller er det bare å slå seg løs med fisk, skalldyr og grønnsaker. Tynt og kjapt og fullt av smak.

Satay er egentlig navnet på grillspydet, men er etter hvert blitt synonymt med den sterke, tykke og usannsynlig deilige peanøttsausen.

Hjemme hos oss har vi aldri peanøttsmør i skapet, for det blir gammelt og uspiselig lenge før glasset er tomt. Derfor lager vi vårt eget peanøttsmør når det står satay på menyen. Det høres kanskje avansert ut, men er så latterlig enkelt at det ikke engang trenger en oppskrift, bare en liten beskrivelse: Ha peanøtter i en kjøkkenmaskin eller blender med knivinnsats og kjør på. Peanøttene blir først til pulver, og du få mistanke om at dette ikke kommer til å funke. Men kjør videre, så slipper nøttepulveret etter hvert noe av fettet og alt går sammen til et nøttesmør som kan brukes på brødskiva og i sataysausen. I oppskriften på sataysaus nedenfor kreves det to spiseskjeer peanøttsmør. Starter du med et par håndfuller peanøtter, ender du opp med omtrent riktig mengde.

SATAY

(4 porsjoner)

600-800 g rent kjøtt (svin, storfe, kylling)

litt olje til pensling

PEANØTTSAUS

1 ss olje

1 ss rød currypasta

2 store ss peanøttsmør

½ ss sukker, helst brunt

1 ss limesaft

2 dl kokosmelk

Kokt ris, dampede grønnsaker og limebåter til servering.

Hell oljen i en liten kjele, varm opp og fres currypastaen over middels varme et par-tre minutter. Tilsett resten av ingrediensene og la sausen småputre på svak varme i ca. 5 minutter. Kan oppbevares i kjøleskapet og varmes opp igjen før servering.

Du trenger grillspyd i tre, så de bør ligge i vann noen minutter før kjøttet træs på. Skjær kjøttet i enten lange, tynne strimler eller i små biter. Hvis du velger strimler, skal kjøttet træs på kjøttet så de får en bølgeform, mens biter bare presses sammen på spiddet. Målet er masse kjøttoverflate som kan få stekeskorpe på grillen. Hvis du bruker svin eller kylling er det godt å pensle kjøttet med litt av sataysausen før du griller dem. Legg grillspydene på glovarm grill og grill hardt på alle sider til kjøttet er gjennomstekt. Storfekjøtt kan gjerne grilles med litt rosa kjerne for å unngå at kjøttet blir tørt. Server med saus, kokt ris, dampede grønnsaker og limebåter.