Trøndersk Matfestival, som er Norges største lokalmatfestival, ble arrangert i Trondheim i helga. Oppdal og Rennebu stiller som tidligere med felles stand for å fronte regionens delikatesser.

Begeistret ordfører

Oppdalsordfører Kirsti Welander var på plass, og syntes det var kjempeartig å få bidra.

–Her var det et utrolig trøkk, så jeg var litt redd for å være i veien, forteller Welander til Opdalingen.

–Jeg håper jeg fikk gjort litt nytte for meg likevel, legger hun til.

Welander mener at matfestivalen er en flott arena å benytte for å fortelle om Oppdal.

–Dette er som en stor reklameplakat for regionen vår, forteller Welander.

–Det er jo gøy når folk spør hvor produktene kan kjøpes, og jeg kan svare at det kan kjøpes i mathallen i Oppdal. Da blir folk overrasket, og er forundret over at Oppdal virkelig har en mathall.

Welander vil framheve de bedriftene som stiller opp på fellesstanden.

–De gjør en kjempejobb, avslutter Welander.

Populær kjepølse

Det deltok rundt 150 utstillere fra hele Trøndelag og området rundt, og det ble antydet opp mot 200.000 besøkende.

Fra regionen vår stilte Oppdal Smak og Behag, Oppdal Spekemat, Trollheim – Nerskogen, Bakeriet SPRØ og Jo-Sætra Produkter.

Som tidligere år deltok også Grindal Ysteri på festivalen, men uten å være med i fellesstanden til Oppdal og Rennebu.

Det er Nasjonalparken Næringshage som har vært koordinator for felles stand, med den nye logoen «Smak av fjell».

Styrsvollen Gård deltok sammen med Smak og Behag, og lanserte sine nye kjepølser.

–Vi hadde tenkt å teste ut en liten produksjon på rundt 400 av disse kjepølsene, og det viste seg å være veldig populært, forteller Marthe Øiamo i Styrsvollen Gård til Opdalingen.

Allerede fredag var alle kjepølsene utsolgt, og Øiamo måtte få sendt opp resten av lageret fra Oppdal.

Hun forteller at det er en grillpølse av kjekjøtt fra Boer geit og frilandsgris fra egen gård.

–Det har vært en kjempeopplevelse å få være med på dette, og det ga virkelig mersmak, forteller Øiamo.

–Det er veldig sosialt å delta under en felles paraply, og det er artig å være med på å representere regionen.

–Selv om det ikke har vært noe kjempeøkonomi for oss å delta, er det en fin arena for å synliggjøre oss, avslutter Øiamo, som forteller at kjepølse er noe de vil fortsette med som sesongvare fra påske og utover sommeren.

Ny prosjektleder ved Oppdal spekemat

Rune Haarstad er hjemvendt oppdaling etter ti år som driftsleder ved Tine i Trondheim, og startet i ny jobb som prosjektleder ved Oppdal Spekemat i februar i år.

Under årets matfestival var han ansvarlig for Oppdal Spekemat sin stand, og tok like godt med seg sin storebror Frode «Trubadur» Haarstad.

–Det var vel under et lystig lag jeg spurte om han ikke ville være med, forteller han.

–Selv om han Frode ikke er så stor, så mener jo mange at han er «Oppdals store sønn», sier lillebror Rune med et smil.

–Frode Trubadur spiller jo mye i Trondheim og er ganske kjent blant folk, så jeg syntes det var gøy å ha han med på laget.

Rune Haarstad forteller at de er fornøyd med besøket, og at omsetningen lå på omtrent samme nivå som i fjor.

–Omsetningen er jo mest avhengig av hvor raskt folk får dratt kortet, humrer han.

–Det var også artig å snakke med folk om bøgda vår, forteller Rune Haarstad, som også vil framheve det fine samarbeidet med de andre produsentene.

Byttet ut gitaren med kniv

– Ja, det ble jo oppskjæring av en god del smaksprøver, forteller Frode Haarstad, som for anledningen hadde byttet ut gitaren med kniv.

Frode Haarstad forteller at salgsyrket slett ikke er nytt for han, og at han tidligere har jobbet som selger.

I tillegg til å skjære opp smaksprøver på dagtid, var det spilling på Olavs Pub på kveldstid.

Matglade Haarstad er vant med å bruke kokkekniven, og var ikke redd for gitarfingrene sine.

–Jeg er glad i både mat og musikk, og ikke minst i Oppdal, så det gikk greit, forteller han.

–Dette var kjempeartig å være med på, og ikke minst få snakke med folk om mat og Oppdal.

–Ellers merket jeg jo at folk kjente meg igjen, og flere lurte på om jeg ikke skulle spille litt også, avslutter pølseselger og trubadur Frode Haarstad.