Akkurat nå burde vi nesten ikke spise annet enn det som saftsprengt, vitaminfylt og kortreist lokker oss med farger og smaker vi savner resten av året.

Ikke tar det spesielt lang tid heller, for ferske grønnsaker er raskere å tilberede enn vinterlagrede, så i løpet av et kvarters tid kan du sette en kryddersterk, sprø, variert, sunn og god grønnsakscurry på bordet. Du trenger ett kjappisgrep: en ferdig curryblanding. Du kan selvfølgelig stille deg til med morter og støte sammen ingefær, gurkemeie, chili, hvitløk og sitrongress, men det tar tid, og det er nettopp det de færreste av oss har overflod av nå som hverdagen har kommet på banen igjen. Så snok litt i butikkhyllene og se om du ikke finner en boks med ferdig currypasta. Gul, grønn eller rød er et spørsmål om smak og behag. De gule har som regel en indiskinspirert smak, de røde er mer thaismakende og de grønne er temmelig universelle, men med et solid styrkekick.

Det vanlige er å blande currypastaen ut i kokosmelk, og det må du gjerne gjøre her også, men denne gangen brukte jeg kun vann. Bitte litt vann i bunnen av en stor kjele, akkurat nok til å løse opp krydderpastaen og til å dampe grønnsakene. For så fort vannet koker, er det nedi med alt ditt hjerte ønsker av grønt. Ha søtpoteten i først, for den trenger et par minutter mer enn resten. Så pøser du på med for eksempel løk, paprika, purre, asparges, tomater, brokkoli og blomkål, rører rundt og legger på lokk. La alt dampe på full spiker noen minutter og rør rundt av og til for å fordele både krydderblanding og varme. Det hele er ferdig når grønnsakene fortsatt er bitte litt for rå, siden ettervarmen i minuttene mens dere setter dere til bords sørger for at alt blir helt riktig.

For at det hele ikke bare skal bli en tallerken med halvkokte, kjedelige grønnsaker, må du vise mot og styrke i møte med krydderpastaen. Ikke hold tilbake, for det må være sterkt. Yoghurtdressingen raita er tzatzikiens indiske kusine, og virker avkjølende på en chilibrennende tunge. Sammen med brød, aller helst et dampende varmt og mykt nanbrød, kan du nyte gleden over å ha gjort i det minste ett smart matvalg i en travel hverdag.

GRØNNSAKSCURRY

(4 porsjoner)

3 paprika, gjerne forskjellige farger

1 stor eller 2 små søtpotet

1 pk. små asparges

3 purre

1 lite blomkålhode

1 brokkolihode

3 tomater

4 ss vann

2-3 ss karripasta

nanbrød

Skrell, rens og del alt opp i ganske store biter. Kok opp vann og karripasta i en stor kjele, legg alle grønnsakene oppi, rør godt og sett på lokk. La grønnsakene dampe seg møre, men fortsatt med litt tyggemotstand. Det tar knapt ti minutter på full fres. Rør litt rundt i dem innimellom, så alle blir godt dekket av krydderkraften. Når alt er rykende varmt og spisemørt, serveres grønnsakscurryen med raita og varmt nanbrød.

RAITA

3 dl yoghurt naturell

1 agurk

2 vårløk

1 grønn chili

1 ts salt

Finhakk agurken, dryss over litt salt og la stå i 5 minutter før du klemmer ut overflødig vann. Skjær vårløken i så tynne skiver du klarer og finhakk chilien. Bland alle grønnsakene i yoghurten, smak til med salt og dryss over litt tørket paprika før servering.