Da jeg var liten, var lapskaus hverdagsmat vi spiste ganske ofte. Det var rett og slett den tidens gryterett. Jeg kan se for meg at den var enkel for en travel husmor å lage, med alt i én gryte, og det mettet garantert. Dessuten hadde ikke potet fått fy-stempel ennå, så dette var også sunt og fullt av grønnsaker

For lapskaus er en de mange norske tradisjonsrettene som egentlig bare inneholder det du vanligvis har i kjøleskap og fryser. Noe kjøtt, noen grønnsaker og litt krydder. Hver for seg smaker de bare av seg selv, men når kjøtt og grønnsaker får koke lenge sammen med noen løkbiter, blander alt seg til en balansert godsmak. Som vanlig er det tid som er den hemmelige ingrediensen som redder middagen.

Det eneste som kan være litt ugreit å få helt riktig med lapskaus, er poteten. For å unngå å ende opp med suppelapskaus – som skal ha mer grønnsaker, mer kraft og som skal spises med skje fra dyp tallerken – må du finne den perfekte poteten som både holder på formen og jevner kraften. Denne lapskausen skal nemlig spises med gaffel, så poteten har en konsistensgivende jobb. Det kan være fristende å lage en luksus-lapskaus med for eksempel bare mandelpotet, men så kan jeg nesten garantere at du ender opp med potetstappe med kjøttbiter i. Sikkert godt det også, men lapskaus er det ikke. Den kanskje beste løsningen er å bruke aller mest kokefaste poteter, som holder på fasongen når de er kokt, og noen få skikkelig melne poteters om nærmest løser seg opp når de er ferdige. Men skulle du ende opp med for mange kokefaste poteter, så lapskausen blir for løs, er løsningen et par spiseskjeer med ferdig potetmospulver rett i gryta. Da kan du selv justere hvor tykt det skal bli. Med såpass mye potet, er dette en gryte som krever salt. Det er nesten umulig å gi et godt anslag for mengde salt og pepper, så der må du smake deg frem.

Dette er en av de rettene du ikke skal bruke det dyreste, møreste kjøttet til. Det blir ikke superlapskaus av å lage den med biff, for du trenger kokekjøtt som gir fra seg masse kraft. Bruk høyrygg, bog og alt det som til vanlig kalles suppekjøtt og er så seigt at det er tett på uspiselig. Etter å ha brunet kjøttet og latt det trekke i vann et par timer, får du mørt kjøtt og en kraft som gir god smak til alt det andre du legger i gryta. Så selv om lapskaus er enkelt, lønner det seg ikke å ta snarveier.

LAPSKAUS

(4 porsjoner)

800 g storfekjøtt av høyrygg eller bog, uten bein

2 ss smør, til steking

1 l vann

2 løk

800 g poteter

3 gulrøtter

150 g kålrot

150 g persillerot

salt og masse grovmalt pepper

litt finhakket grønt fra en purre til pynt

Skjær kjøtt i biter som passer på en gaffel og brun det i flere omganger i varm stekepanne i smør. Legg kjøttet og finhakket løk over i en gryte sammen med vann. Kok opp, skru ned varmen til vannet så vidt rører på seg (det skal ikke koke), og la det trekke i ca. 2 timer. Da skal kjøttet være helt mørt.

Skrell poteter og grønnsaker og skjær dem i biter som er omtrent like stor som kjøttbitene. Legg alt i kjelen sammen med kjøttet og la det småkoke på middels varme til alt er mørt. Smak til med salt og masse nykvernet svart pepper. Jevn evt. lapskausen med litt potetmospulver hvis den blir for tynn. Serveres rykende varm med flatbrød og melk til.