Gnist barnehage Brennan har siden i sommer foret opp en grisunge som fikk navnet «Peppa Gris». Nå har den blitt så stor at det var tid for slakting, noe de største barna skulle få være med på. Slaktingen foregikk på gården Kullboten gård, som barnehagen leier av Øystein Illøkken.

Gnist barnehage ble bygd i 2008 og har siden oppstarten hatt et stort fokus på friluftsliv og aktiviteter i barnehagen.

– Det har vært en lang prosess i forkant av denne seansen. Vi ønsker å lære barna mer om matproduksjon og vi har høner på gården, hvor vi bruker eggene i matproduksjon. Nå ønsket vi å ta det et steg videre og fikk oss en grisunge i sommer, forteller Venche Eithun, pedagogisk leder i barnehagen til Opdalingen.

Hun forteller at de har foret grisen godt opp i sommer.

– Barna har virkelig tatt vare på Peppa gris og vi har tatt med matrester fra barnehagen stort sett hver dag. Men vi har hele tiden fortalt barna at grisen skal slaktes og bli mat til jul, sier hun.

Eithun forteller at hun var noe spent på hvordan barna kom til å reagere da de så Peppa Gris ligge livløs i fjøset. Da de fikk komme inn i fjøset, var det noen som ble sjokkert over å se grisen, men alle barna fulgte spent med da Paul Eithun, Øystein Illøkken og Inge Moene startet prosessen med slaktingen.

– Hvordan har responsen fra foreldrene vært på dette?

– Vi har hatt en god dialog med foreldrene og de er veldig positive til opplegget. Ungene er ikke vant til dette og de tror maten kommer fra butikken. Vi mener det er utrolig viktig at de får være med på dette og se hvordan naturens gang fungerer, sier Eithun.

Da Paul Eithun, som har vært slakter i mange år, begynte prosessen med å fjerne busta, var det mange barn som forlot fjøset.

– Vi har sagt det at om de ikke vil se mer og synes det blir for ekkelt, så skal de bare gå ut, sier Eithun.

Barna fulgte nøye med på mens slaktingen pågikk. Etter at grisen var åpnet og alle innvoller var tatt ut, fikk barna ta en nærmere titt på både hjerte, lunger, nyrer og tarmer. De fikk også lov til å kjenne på organene og det var det mange som syntes var spennende.

– Vi kommer til å ha samtaler i etterkant av denne opplevelsen, sier Eithun.

– Hva skal kjøttet brukes til?

– På grunn av at vi ikke har slaktet grisen på slakteri, kan vi ikke servere kjøttet til barna. Vi ansatte skal bruke kjøttet i forbindelse med julebordet vi skal ha på nyåret og så skal vi kjøpe kjøtt fra butikken som vi skal servere barna, sier hun.