Folk kan deles opp i de som elsker sild og de som ser etter en vei ut når havets sølv kommer på bordet. Jeg har vært trygt plassert i den første gruppen i mange år, men det løsnet skikkelig den dagen jeg forsto at jeg kunne gjøre hva jeg ville med smakene. Jeg sier for eksempel blankt nei til både karri-, tomat- og sennepssild, siden de smakene er så tunge og kraftige at sildesmaken forsvinner helt. Jeg ville smake silda på skiva, samtidig som jeg får noen andre smaker også, og det jeg oppdaget var at min egen, hjemmelagde sild ble best når den fikk kraftige aromaer i stedet for tunge sauser.

Med utgangspunkt i ferdig renset og vakuumpakket kryddersild tar det ikke lange tida å koke sin egen eddiklake, gi den noen kryddere og legge sild og løk lagvis i et glass. Nå til jul passer det ekstra godt med en juleduftende sild, og juleduftene jeg har brukt er faktisk stort sett de samme som jeg bruker i årets julekaker. Appelsin, ingefær og nellikspiker. Ingen av dem setter stor smak til selve silda, men når du får en fiskebit i munnen, siger aromaene opp i nesen og lager en helhet som funker kjempegodt. (Visste du forresten av et annet julekrydder, kanel, ikke smaker noe? Prøv! Legg litt kanel på tungen samtidig som du holder deg hardt for nesen. Det smaker ikke noe som helst. Men slipper du taket rundt nesen og trekker pusten, kjenner du den deilige kanelen med det samme.) Denne ikke-smak-bare-aroma-metoden gir deg en julesild som er ren og god i munnen, men som likevel fyller sansene med alt som er godt og julete.

Silda tar takknemlig imot de aller fleste smakene du presenterer den for, så det er bare å la fantasien flyte. Hva med pepperrot og rødløk? Chili og pepper? Julegløgg-sild? Urter og sitron? Hvitløk? Det finnes knapt grenser. Hvis du er normalt renslig når du legger ned silda, holder den seg fint i kjøleskapet et par uker (eddiklakens sure og bakteriefiendtlige miljø er en god venn her), og da oppdager du også hvordan smaken utvikler seg over tid. I denne oppskriften tar for eksempel ingefæren og appelsinen mer og mer over for løken og eddiken etter hvert, så mot slutten av toukersperioden er det lite syre og mange varme smaker i glasset. Det er bare å eksperimentere i vei.

Noter ned hva du bruker, så du har muligheten til å gjenta produksjonen hvis du snubler over neste års julefavoritt. De beste kan jo bli julegave til en annen sildeelsker.

Ingefær- og appelsinsild

(4 porsjoner)

6 kryddersildfileter

1 appelsin

50 g fersk ingefær

1 rødløk

Syltelake

1 dl eddik (7 %)

2 dl sukker

3 dl vann

2 laurbærblader

10 hele pepperkorn

1 nellikspiker

Smak på sildefiletene for å sjekke om de er for salte. Legg dem eventuelt i vann eller melk noen timer i kjøleskapet for å bli kvitt overflødig salt. Skjær silda i gaffelbiter.

Kok opp eddik, sukker og vann. Avkjøl. Skrell appelsinen og skjær det gule appelsinskallet i tynne strimler. Forvell appelsinskallet (legg i kaldt, usaltet vann, kok opp og sil av kokevannet) to ganger. Skjær ingefæren og løken i tynne skiver. Legg sild, løk, ingefær, laurbærblader og appelsinskall lagvis i rent glass. Hell den kalde eddiklaken over til det dekker godt. La silden trekke minst ett døgn i kjøleskapet før den spises, for at smakene skal få tid til å utvikle seg. Holder seg i kjøleskapet i ca. 2 uker.