Om knappe to uker starter en av Europas største forbrukkermesser for landbruk, mat og reiseliv, Internationale Grüne Woche, i Berlin.

Der nede blir det en egen trøndelagsstand, som blant annet har tre representanter fra Oppdal og Rennebu.

Oppdal representeres av Linda Mai Helmersen Weiseth fra Bortistu Gjestegård og Anders Risli fra IMI Stølen, mens Rennebu representeres av Carl Otto Christensen fra Rodebakk gårdsbryggeri på Innset.

Weiseth fra Bortistu er stolt over å bli invitert nedover for å representere regionen.

- Det er stort å få lov til å være med. Det blir spennende å se hva som rører på seg ute i den store verden. Jeg regner med det blir mye å se og lære, sier Weiseth til Opdalingen.

Hun ser positivt på å kunne bidra til videreutvikling av Trøndelag og Oppdal som turistattraksjoner.

- Jeg synes det er utrolig positivt at vi er flere fra Oppdal, som får være med og vise seg fram som en del av Trøndelag.

Lokal mat i fokus

Weiseth påpeker at denne turen ikke handler om å promotere enkeltbedrifter, men hele fylket som feriedestinasjon.

- Vi skal vise fram hele Trøndelag og særlig lokal mat vil være i fokus. Vi har med oss to kokker, som personlig har valgt ut lokale råvarer fra hele fylket, deriblant mandelpoteter fra Fjellmandel Oppdal og fenalår fra Oppdal Spekemat.

Vi som står på stand vil gi potensielle turister tips til eventuelle rundturer i fylket, basert på hva de er interesserte i.

- Nå for tiden holder jeg på og leser meg opp på det tyske språket. For meg er dette en innsats for felleskapet, ikke bare for vår egen del. Mandatet vårt er å gjøre vårt beste for å trekke folk til hele regionen. Er det noen som ønsker seg det Oppdal har å by på, så kommer jeg selvsagt til å legge inn et godt ord for kommunen.

- Trøndelag har mye å by på

Trøndelagsrepresentantene reiser nedover i to teams. Hvert team har ansvar for standen i fem dager.

- Det blir nok litt arbeidsomt. Vi har vaktordninger, der alle har flere daglige skift. Forhåpentligvis blir det masse mennesker og mange gode samtaler.

Ved trøndelagsstanden blir det blant annet restaurant med lokale matretter. Der serveres det blant annet vafler laget av mandelpoteter fra Oppdal. Fenalår fra Oppdal spekemat er med og løfter fram Oppdal som Norges største sauekommune.

- Det blir viktig å formidle at det er mye å oppleve i Trøndelag. Det er flott natur, mange spennende overnattingssteder og selvsagt utrolig mye god mat. Jeg har trua på at vi kommer til å gi folk lyst til å ta turen.

Tettpakka program

Også flere av ordførerne i fylket tar turen nedover. Oppdalsordfører Kirsti Welander er en av dem,

- Hensikten, sett fra et politisk ståsted, er at vi skal kunne se og lære av hvordan de gjør ting der nede. Dette kan være en god arena for å finne nye virkemidler, som kan brukes til å utforme en politikk om hvordan vi skal markere Trøndelag enda sterkere som en attraktiv og spennende mat- og opplevelsesregion, sier ordføreren og fortsetter:

- Vi har fått et veldig tettpakka faglig program fra fylkesmannen. Dette er ikke noen ferie, det er jobb. Vi er nødt til å prioritere det som står på programmet, men jeg håper vi får besøkt trøndelagsstanden på messa. Jeg regner med det blir tid til det.

Welander blir værende i Berlin i tre dager, fra onsdag 24. til fredag 26. januar.

Hun ser fram til å bruke dagene til å knytte forbindelser med andre aktører fra rundt om i verden.

- Dette er nok en fin arena for å bli bedre kjent med folk, sånn at vi kan ta kontakt igjen på senere tidspunkt, når spørsmålene begynner å melde seg.

- Trøndelag vil synes godt

- Hva ser du mest frem til med turen?

- Jeg er spent på å se messeområdene og hvordan de legger det opp i selve messearenaen og i områdene rundt. Jeg håper å finne noen ideer rundt hvordan de organiserer selve arrangementet, som jeg kan ta med hjem. Det blir spennende å være med på foredrag, der de som står bak messa forteller litt om grepene de har gjort politisk for å kunne være bidragsyter og tilrettelegger for at denne bransjen skal få utvikle seg og vokse.

Ordføreren synes det er gøy at også Oppdal har representanter på messegulvet.

- Det er bra reklame for kommunen, det synes jeg er kjempefint at så mange fra vår region er invitert. Jeg tror Trøndelag kommer til å synes godt på messa.