På Wikipedia er det definert som følgende:

”Vei/veg er en ferdselsåre for samferdsel eller transport av varer til fots, til hest eller med forskjellige slags kjøretøy.”

En vei om sommeren også en vei om vinteren! Dersom det da er behov for framkommelighet etter snøfall, er det naturlig og vanlig å brøyte veien.

Så er spørsmålet når det gjelder Gjevilvassveien: Er det behov for transport på vinters tid? Der er meningene mange, gjerne litt ensidige, til dels usaklige og uten forståelse for andres behov.

Det er jo grunneierne i Gjevilvassdalen som eier det som defineres som Gjevilvassveien.

Det er ikke utenkelig at noen av grunneierne kan ha behov for å kjøre etter veien om vinteren.

Selvsagt skal vi ha skiløyper i Gjevilvassdalen. Det er noe alle vil ha. Dalen er stor nok til å lage masse skiløyper.

Den nedre skiløypa ligger der. Med små korreksjoner av denne, særlig i siste del mot Gjevilvasshytta, blir dette en lett og svært fin løypetrasè.

Selv foretrekker jeg å gå denne løypa, der jeg kommer tettere på naturen.

Men her har vi et problem som aldri blir belyst i innlegg eller diskusjoner: Fire – fem grunneiere som nekter denne løypa over sine eiendommer! Etter min menig på veldig spinkelt grunnlag. Nekten fra disse grunneierne førte til at Oppdal kommune ga opp å videreføre reguleringsplanen for denne løypa.

Det samme problemet støter vi på i den planlagte ”øvre trasè”. Enkelte grunneiere motsetter seg også der skiløype over sin eiendom.

Det er alltid de fem ”brøyterne” som blir holdt som ”syndebukker” i denne saken. Alle grunneiere som motsetter seg skiløype over sin eiendom er med på å forsterke problemene, og vanskeliggjør et samarbeid i dalen.

Jeg mener at Oppdal kommune, de fem ”brøyterne” og grunneiere som motsetter seg skiløype utenom veien, har likt ansvar for at Gjevilvassdalen står uten preparert skiløype i vinter!

Det ligger mye fordommer her. Det er mulig at enkelte kan ha oppført seg på en slik måte at vedkommende kan ha fått en del personer mot seg? Men jeg synes det er alt for mye personforfølgelse i denne saken!

Hvor er det blitt av solidariteten? Den tror jeg må være fraværende hos enkelte grunneiere. For mange vil det ikke spille noen rolle om veien blir brøytet eller ikke. Det virker som det enkleste er bare å slutte seg til flertallet. Men hvor er da solidariteten til de som har ønske om å forsøke å skape noe ut av dalen?

Jeg personlig ser det som veldig betenkelig, på fremtidige generasjoners vegne, å miste retten til herredømme over veien.

Det er veldig beklagelig at Oppdal kommune har sørget for å sette denne saken i den situasjonen at Gjevilvassdalen nå står uten preparert skiløype i vinter.

De har satt ”brøyterne” i den situasjonen at de nå føler seg ”tvunget” til å brøyte. Og at næringsdrivende i området taper penger.

Jeg tror at de fleste som har nærings- eller fritidsinteresser i Gjevilvassdalen vil få en vinn- situasjon med å brøyte veien! Det bør være naturlig at det er Gjevilvassveien selv som står for brøytingen. At den er brøytet til enhver tid fram til og med påske, men er stengt i vårløsningen. Veien vil da vel tåle vanlig vintertrafikk når den er frosset.

Gjevilvassveien vil kunne få økt trafikk og dermed mer inntekt. Det bør opparbeides større parkeringsplass ved Gjevilvasshytta. Dermed vil denne kunne få mye mer besøk av folk som ikke er i stand til å gå de åtte km fra dagens parkeringsplass. Hvorfor skal en masse mennesker være utestengt fra å besøke Gjevilvasshytta og den flotteste delen av dalen vinters tid?

Kanskje det er muligheter for å videreføre skispor lenger inn i dalen også.

Jeg tror nok at det er mange av hytteeierne innover dalen som også kan se det som en fordel å lette adkomsten til hytta vinters tid. Samtidig som hytteverdien vil øke!

Brøytet hovedvei vil også kunne gi ekstrainntekt til grunneiere i form av brøyting av veger inn til hytter og p- plasser.

Jeg tror ikke vi kan få fred i dalen før veg og skiløype har skilt lag. Den linjen kommunen nå har lagt seg på vil bare øke spliden! Vi må ikke få en stagnering i dalen!

Og til dere grunneiere: Kan det ikke være mulig å legge alle fordommer og uvennskap til side? Forsøk med litt gjensidig forståelse og respekt! Kan det være mulig å starte med blanke ark?

Jeg håper dette innlegget ikke bidrar til å skape mer splid nå, men blir oppfattet av alle slik det er ment: Til ettertanke og håp om en fredelig Gjevilvassdal for alle!