Forhandlingene Oppdal – Rennebu; Kommunereformen

Som kjent for de fleste samfunnsinteresserte i Oppdal og Rennebu kommuner pågår det i disse dager forhandlinger om eventuell etablering av en ny kommune hvor de to kommunene skal inngå.

Begge kommunene har selvsagt partssammensatte forhandlingsutvalg i denne prosessen, i henhold til kommunestyrevedtak og avtaleverk for øvrig, som gjelder i slike saker. Debatten så langt synes i stor grad å ha dreid seg om møtene skal være åpne eller lukket, etter aggressive ønsker fra lokalavisene om åpne møter. Og så vidt en forstår har de fått gjennomslag for dette, dessverre.

I forhandlinger vil det nødvendigvis, med respekt for respektive parter, skje en god del framlegg både som krav og ønsker, men som en kanskje ikke alltid får gjennomslag for. Sånn er det bare ved forhandlinger. Eller at saker ikke fremmes pga av medias tilstedeværelse. Videre kan det være saker mer forretningsorienterte forhold, ansatteberørte forhold, tjenesteomfang etc, som gjør at møtene bør eller må være lukkede.

Sikkert nok også så i pågående prosessen mellom Oppdal og Rennebu kommuner – i alle fall bør en del slike spørsmål reises ellers kan en risikere at avtaledokumentet i neste omgang ikke blir godkjent da det ikke tar nødvendig høyde for relevante avklaringsforhold. I verste fall blir ikke slike spørsmål og saker drøftet tilstrekkelig pga at media sitter med argusøyne for å få til en eller annen artikkel for å skape litt unødvendig blest om forhandlingene.

Og det kommunale lovverket tar selvsagt høyde for dette. Folkevalgte utvalg skal selvsagt forholde seg til lovverket. Men forhandlingsutvalgene våre som nå er i gang, er ikke folkevalgte utvalg i formell betydning/tolkning.

Tillitsvalgte og rådmennene er med i utvalgene, slik at lovverket gjelder ikke på samme måte. Slik at medias krav og ønsker om åpne møte, kunne og burde absolutt blitt avslått, og møtene gått for lukkede dører Altså har vi to hjemler for lukking av disse møtene—både pga innhold og sammensetning.

Ønsker å gi uttrykk for at det er sterkt beklagelig at media har fått gjennomslag for sin nysgjerrighet. Media er selvsagt viktig og ønsket i de aller fleste sammenhenger, men unntak finnes.

For oss innbyggere er det kun et godt og avklarende avtaledokument som er interessant. Hva som er sagt under veis er hverken noe å leve av eller for.