Forrige uke skrev Ivar Bøe, leder av Human-Etisk Forbund sitt lokallag i Oppdal og Rennebu et flammende leserinnlegg der han mente at undertegnede var forvirret med hensyn til hva en humanistisk konfirmasjon er.

Ivar Bøe kan ta det helt med ro, jeg vet godt hva en humanistisk konfirmasjon er, jeg har selv rapportert fra organisasjonens konfirmasjons- og navnedagarrangement i Oppdal de to siste årene. Jeg skal for øvrig også være med å bære ei lita jente som har sin navedag i juni - noe som jeg virkelig gleder meg til.

Nå skal jeg ikke påstå at Bøe har lest lederen i Opdalingen slik djevelen leser Bibelen, men jeg skrev i hovedsak ikke om den kulturelle eller historiske delen av konfirmasjonen, men om den økonomiske utfordringen som denne tradisjonen har påført dagens samfunn og konfirmatenes foreldre - uansett livssyn.

Kjært barn har mange navn, og jeg føler måten Bøe henger seg opp i hva arrangementet egentlig heter - humanistisk og ikke borgelig - er litt sånn som vi i Opdalingen blir litt grinete når folk skriver navnet vårt med to p'er; det er irriterende, men ikke avgjørende for hva som er innholdet i avisa.

Jeg reagerer på at Bøe prøver å få det til at lederen er et angrep på ungdom som velger humanistisk konfirmasjon. Det er regelrett ufint av ham.

Og det blir heller ikke vakkert når Bøe gjennom et forsøk på hersketeknikk prøver å belære meg om når på året de unge tar sitt valg om hvorvidt de ønsker kirkelig eller humanistisk konfirmasjon. Som leder for et livssynssamfunn burde man kanskje ha valgt en litt mindre belærende tone tross alt, og man fremstår altså ikke klokere av å fremstille andre som dumme.

Jeg har for øvrig heller ingen problemer med å innrømme at jeg ikke er ekspert på historiske tradisjoner og overgangsritualer til det voksne liv - men det var altså ikke det lederen handlet om.

Hvem som kom på dette med konfirmasjon først er ikke viktig i denne sammenhengen. At humanistisk konfirmasjon er et alternativ til kristne eller andre former for konfirmasjon er et faktum.

Personlig er jeg av den oppfatning at det står respekt av unge som bevisst velger det ene eller det andre - de som bare driver med strømmen og fokuserer på pengegavene har jeg ikke fullt så sansen for.

Og det var pengene denne lederen handlet om. De fleste fikk med seg dette, men altså ikke Bøe, som valgte å bli fornærmet på hele den humanistiske bevegelsens vegne.

Takk for invitasjonen til å komme på arrangementet, men i år er det en annen i redaksjonen som får gleden av å overvære festen, jeg har som sagt overvært arrangementet to ganger allerede, og det har vært like flott hver gang - jeg har spesielt latt meg imponere over talen som representantene fra de unge holder.

Jeg ønsker ungdommene til lykke med dagen; jeg håper jo at fokuset blir på forventingene til det livet de står foran, de valgene de skal ta og at de kjenner på støttet og samholdet fra venner og familie - og at pengegavene bare er en kul bonus.