Folkeavstemningen i Storbritannia om EU fører etter all sannsynlighet til at britene er på vei ut av den europeiske unionen. I ettertid blir det mer og mer klart at ønsket om å forlate EU stort sett baserer seg på fremmedfrykt, nasjonalisme, frustrasjon og egoisme. Hovedargumentene har vært at man ikke skal la andre bestemme over seg og "alt var så mye bedre før"; argumenter som man også hører ganske så ofte i den norske debatten rundt kommunereformen.

Argumentene både for og imot en britisk utmeldelse av EU har vært mange og sterke. Hvem som har rett og hvem som har gjort det riktige valget er det kun tiden og historien som vil vise, men dersom det virkelig er slik at det er fremmedfrykten og uviljen mot endringer som har vunnet, så er det trist for alle parter.

Det samme gjelder i valget om man skal delta eller stå utenfor en kommunereform. Mange vil nok påstå at det slett ikke er EU som har fratatt Storbritannia mye selvråderett, men tiden og utviklingen generelt. Både tid og utvikling er som kjent vanskelige momenter å kontrollere. I stedet for at det nå blir en ytterligere splittelse av EU, så kan det faktisk være Storbritannia selv som rives i stykker; Skottland har for lengst forlangt en ny folkeavstemning, ikke for å forlate EU, men å skilles fra Storbritannia.

Også i debatten rundt kommunereformen har det vært fremmet argumenter som for mange synes å være basert på frykt for det nye, det som er annerledes og det ukjente. Resultatet for mange er at man da heller stemmer på det som er kjent og trygt; det at ting skal fortsette slik de er i dag. Noen ganger er det selvsagt helt riktig å være skeptisk, andre ganger blir det helt feil å være for "forsiktig".

De som virkelig er de store taperne – eller vinnerne – alt ettersom man ser det i EU-valget, er ungdommen i Storbritannia som må leve med valgresultatet i mange, mange år. Nå koker det blant ungdommene som mener at gamlingene har ødelagt framtida deres. Vel, hadde de kjent sin besøkelsestid så hadde de kanskje fått rumpa opp fra sofaen og stemt – og dermed fått det resultatet se selv hadde ønsket.

Kanskje blir det slik at dersom Rennebu velger å stille seg utenfor kommunereformen så betyr det også at kommunen ved neste korsvei deles opp; at for eksempel Innset og Nerskogen går til Oppdal. Nå som vi vet at det blir folkeavstemning, så er det i alle fall viktig at så mange som mulig deltar; både så valgresultatet blir representativt og at ikke et fåtall får bestemme hva flertallet skal gjøre.