Skal du bli oppdaling du no da?" Dette er en kommentar jeg har fått etter at jeg ga til kjenne mitt standpunkt i spørsmålet om sammenslåing av Oppdal og Rennebu.

Jeg ønsker en sammenslåing av de to kommunene fordi jeg tror det er det beste for oss i fremtiden. Jeg blir ikke av den grunn oppdaling!

Befolkningen i den nye kommunen vil bestå av rennbygger og oppdalinger, berkåksbygger, nerskogsbygger og vollabygger. De vil beholde sin identitet. Våre store og små lokalsamfunn vil bestå med sine aktiviteter, uavhengig av kommunegrenser og kommunenavn. Vi skal beholde vår identitet!

Rennebumartnan eller fårikåkfestivalen blir ikke nedlagt om vi blir til én kommune. I intensjonsavtalen som begge kommunestyrene har godkjent er et av målene å gi «gode og likeverdige tjenester for innbyggerne i hele kommunen».

Om de kommunale tjenester sies det videre «…kostnadseffektive tjenester av høy kvalitet til innbyggerne. Også i fremtiden skal tjenestetilbudet slik som barneskoler, ungdomsskoler, sykehjem, helse, barnehager og kulturtilbud være lokalisert i nærheten av der folk bor». Dette er noe av grunnlaget for den nye kommunen.

At det vil skje endringer fremover er noe man må regne med. Om Rennebu blir alene eller sammen med Oppdal vil vi bli påvirket av samfunnsutviklingen. De demokratiske styrende organer vil til enhver tid ta avgjørelsene.

Kommunereformen er en ønsket reform fra vårt Storting. Prosessen vil gå sin gang selv om vi skulle få regjeringsskifte. Målet er større og mer robuste kommuner. Dette trenger vi ikke å være enige i, men det er i denne retning utviklingen vil gå.

Jeg mener det beste er å gå inn med positiv holdning fra nå av og dra nytte av de økonomiske tilskudd som blir gitt til de kommunene som slår seg sammen. Og ikke minst, det er nå vi har mulighet til å påvirke og ha styringen selv.

Sier vi nei til en fusjon og forblir «Rennebu alene» er jeg personlig redd for at tvangssammenslåing blir resultatet. Da kan i verste fall kommunen bli delt mellom nabokommunene. Hva da med felles identitet?

Som kommunepolitiker er jeg opptatt av kommunens kjerneoppgaver som er å gi velferdstjenester. I tillegg må vi ha økonomi og handlingsrom til fornyelse og utviklingsarbeid. Økonomi og kompetanse er nøkkelfaktorer.

På folkemøtene fikk vi en grundig vurdering fra Plankontoret ved Norunn Fossum om nullalternativet (Rennebu alene), og fra rådmann Birger Hellan om økonomiske forhold. Fremstillingene ble senere gjengitt i Rennebu-nytt. Dette er sterke faglige vurderinger som bygger på faktagrunnlag.

Jeg vil trekke frem noen forhold som jeg mener blir utfordrende; aldersfordeling med stor andel eldre i forhold til yrkesaktive, synkende barnetall, ensidig næringsliv, nedgang i statlige overføringer og større kompetansekrav i kommunene. Jeg mener at skal vi få til en positiv utvikling av næringslivet må det skje sammen med Oppdal. Vi har i begge kommuner ressurser og styrker som med stor fordel kan utvikles sammen.

De økonomiske tilskuddene til kommuner som slår seg sammen frivillig vil kunne gi utviklingsmuligheter ut over kommunens kjerneoppgaver (reformstøtte, engangsstøtte og inndelingstilskudd).

Fusjonerer vi med Oppdal må vi i tillegg ha samarbeid med andre nabokommuner. Kommunestyret i Rennebu har vedtatt at i arbeidet frem til folkeavstemningen 12. september, så langt det er mulig, avklarer tilknytning til regionale samarbeidsordninger.

Vi har hatt det trygt og godt i Rennebu. Det er jeg trygg på at rennbyggene også vil ha om vi blir en del av en storkommune.