Jeg har gått mange runder med meg selv i spørsmålet om Rennebu skal danne en ny kommune sammen med Oppdal. Det er nå i det siste jeg har kommet fram til at jeg vil anbefale å si ja til en kommunesammenslåing.

Kommuneøkonomi og en opprettholdelse av gode tjenestetilbud er viktige argumentene for sammenslåing. Utvikling innen eksisterende og nye næringer bør bli bedre sammen enn om vi står hver for oss. Det samme innenfor helse, skole og kultur.

Vi ser allerede tegn på en anstrengt kommuneøkonomi i Rennebu og Oppdal, og det vil kreve ubehagelige kutt framover. Med nedgang i rammeinntektene fra staten, befolkningsutviklingen og alderssammensetningen, får vi færre som kan betale til fellesskapet. Nedgang i kraftinntekter er også med i regnestykke. I Rennebu og Oppdal har både rådmannen og økonomiansvarlig i kommunene hatt veldig god styring på økonomien. Når de setter på varsellampene er det all grunn til å ta dette alvorlig.

Ved å slå sammen Rennebu og Oppdal vil vi beholde dagens inntekter fra staten i 15–20 år framover, samt at vi får tilført betydelige omstillingsmidler. Samtidig skal det være mulig å ta ut en effektiviseringsgevinst innen administrasjon og tjenester.

Dette kan fort utgjøre i overkant av 300 000 000 kr i løpet av disse 15–20 åra. (Ca tall hentet fra Fylkesmannens presentasjon på dialogmøte om kommunereformen i felles formannskapssamling mellom Oppdal og Rennebu)

Vi må også ta hensyn til utviklingen i rundt oss.

Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag blir til ett fylke. Her taler mye for at vi får et betydelig tyngdepunkt i aksen Trondheim – Steinkjer. Orkladal blir en ny storkommune og vi har Røros i øst. Her tror jeg det er viktig å vise at vi i fjellregionen i sørvest også vil være med og markere oss som et regionsenter. Der står vi definitivt sterkere samlet enn hver for oss.

Når det er sagt finnes det også negative konsekvenser med en kommunesammenslåing.

Det er en sentraliseringsreform som pågår. Beboerne i grendene i en eventuelt ny kommune får lengre avstand til lokalpolitikere for å få fremme sine syn.

Det er også en gjennomgående tone at den største parten i en kommunesammenslåing er mer positiv enn den minste i denne prosessen. Vi er avhengig av gode ledere og politikere i en ny kommune som tar vare på og tar i bruk hele kommunen. Faren for å bli lillebror, sentralisert i stykker og miste kompetansearbeidsplasser på sikt er til stede.

Når jeg legger de ulike argumentene på vektskåla så bikker det for min del til et ja for kommunesammenslåing. Vi må fokusere på det positive og se hvilke muligheter vi får.

Dette er mitt råd til innbyggerne etter lang tids avveiing.

Rennebu Senterparti har vært en aktiv pådriver for å få til en folkeavstemning i denne saken. Resultatet av denne vil være sentral for det videre arbeidet med en kommunesammenslåing.

Det er derfor viktig at så mange rennbygg som mulig tar turen til stemmeurnene mandag 12. september.