Første søndag i advent er forbi, nå nærmer vi oss julekvelden i full fart, og vi skal feire en av de viktigste høytidene i vår kristne kultur. Symbolikken er overtydelig, det guddommelige og håpet om en bedre framtid legemliggjøres gjennom et forsvarsløst nyfødt barn – framtida blir født på ny, vi mennesker får en ny sjanse.

Opdalingen kommer i løpet av desember til å være ekstra opptatt av nettopp barnet. Ikke bare dette ene som sies å være født på julaften, men alle de andre barna som fødes ellers på året.

I dagens avis dokumenterer tall fra UNICEF at både Oppdal eller Rennebu slett ikke er så dårlig til å ta vare på disse skrøpelige skapningene som kommer til verden, og som i motsetning til de aller fleste andre skapninger som fødes, på ingen måte er i stand til å ta vare på seg selv. Spørsmål er derfor hvor flinke mor og far og fellesskapet er til å ta vare på og hjelpe barn og unge i starten på livet.

Når de blir litt eldre er vi kanskje ikke så flinke til å følge dem opp, og forferdelige avsløringer fra politiets arbeid rundt om i landet, også i vårt nabolag rundt om i Trøndelag, forteller oss at det finnes voksne som er i stand til å påføre barn og unge ubeskrivelige lidelser.

Heldigvis har de aller fleste barn det bra både i Oppdal og Rennebu, både hjemme, på skolen og i livet sitt ellers. Men det å tro at alt er perfekt er nok naivt. Og så er det slik at dersom vi ikke tror, forstår og tar innover oss at det også blant oss er barn som har det vanskelig, da klarer vi heller ikke å se dem og oppdage det som skjer. Og dersom vi ikke "ser" dem, kan vi heller ikke hjelpe dem.

I desember skal vi i Opdalingen gjøre en ekstra innsats for å "se" barn og unge i Oppdal og Rennebu. Vi kommer til å bringe artikler som vi håper mange vil finne interessante og lærerike. Det hele kulminerer i en egen avis for og med ungdom som kommer ut 21. desember; i denne avisa får ungdommen til og med ta over jobben til redaktøren. Har du lyst til å følge prosjektet kan du for eksempel legge oss til på Snap, ta fram telefonen og Snap i vei...