Noe har skjedd med kommunestyret i Oppdal. I forrige valgperiode skrev vi minst et par ganger om vår mening om hersketeknikker og dårlig oppførsel i forbindelse med debatter med de folkevalgte. Aps nye listetopp Kirsti Welander gikk til og med til valg med at hun ønsket å innføre andre holdninger dersom hun ble valgt til ordfører.

Det kan fortsatt blåse temmelig friskt når debatten står på som verst, men vi synes likevel å merke en endring i klimaet – en kommunal oppvarming – og det er en klimaendring vi ønsker velkommen.

Det betyr ikke at kritikken i enkelte saker er blitt mindre krass; slik som da 24 representanter med ord og stemmetegn denne uken var uenig med representant Kari Toftaker i saken om Saltdalshytta. Ordføreren var blant dem som talte med de største bokstavene, men alle som en gikk etter ballen og ikke dama.

Da var det mye mindre sjarmerende at et par av representantens egne partifeller satt og himlet med øynene og ristet på under innlegget. For det første burde man kanskje forvente en større takhøyde hos Senterpartiet ettersom Toftaker løftet fanen for parties egen kjernesak, og for det andre burde til og med de ferskeste i partigruppen nå skjønne at når man sitter i en offentlig forsamling så sitter man på en scene – og da følger alle med – også pressen.

Selv om Toftaker rent formelt og juridisk muligens var "på dyrkajordet" i akkurat denne saken, og fortjente en korreks fra både rådmann og ordfører, så var hun den eneste som hadde mot nok til å stå opp og kjempe for jordvernet, selv om det på forhånd var et slag hun visste hun kom til å tape. Det står det respekt av, selv om det er plagsomt når folk er prinsippfaste.

Prinsippfast er også sogneprest Arne Aspeland i sitt syn på homofilt giftermål i kirka. Han synes rett og slett ikke noe om det. Det er helt greit at man er hjertens uenig med presten, men selv om man er uenig, så er et av demokratiets viktigste prinsipper at man skal respektere andres meninger – også de man ikke selv deler.

Vi og flertallet av både kirkemøtet og den norske befolkning, samt hans egen sjef, er uenig med Aspeland, og det er han nok sørgelig klar over. Det betyr likevel ikke at han ikke har rett til sin egen oppfatning og respekt for sine meninger, og er man uenig så får man heller ta en saklig diskusjon.

I forbindelse med både en artikkel og et leserbrev som vi har publisert og delt på sosiale medier i denne saken, har det dukket opp kommentarer som Opdalingen ikke ønsker å ha forbundet med tekster vi publiserer. Personangrep, enten det er mot bygdas prest eller hvem som helst andre aksepteres rett og slett ikke og blir slettet – og der er vi plagsomt prinsippfaste.