Denne helga har vi gjort unna mye!

Min bedre halvdel feirer år på denne tida, morsdagen kommer trofast andre søndagen i februar og sannelig ble det Valentinsdagfeiring i samme vaset.

Hos oss feirer vi egentlig ikke noe særlig denne dagen, selv om den sikkert er romantisk nok. Skikken er i hvert fall eldgammel har jeg skjønt og den har sine røtter opprinnelig i antikkens Roma der de markerte en fruktbarhetsfest som startet 15. februar, men altså ikke så veldig markert hjemme hos oss.

Etter en skjellsettende overraskelse for noen år tilbake, da tida hadde løpt fra oss og bryllupsdagen hadde kommet og gått uten et eneste kjærlig kyss eller så godt som en søtbit til kaffekoppen, hadde jeg erfart at det var lurt å holde en lav profil på den slags.

Mannen min stakkar var sjokkskadd lenge etterpå da jeg godt over midnatt, og han var langt inn i drømmeland, toget inn på soverommet med amorøse hensikter.

Altså for å feire bryllupsdagen litt i seneste laget. Nykokt kaffe, bløtkake og levende lys skulle få fart i både det ene og det andre tenkte jeg. Har aldri sett den mannen så livredd noen gang.

Men en lærer heldigvis av sine feil, så nydelige roser til morsdagen var mer enn romantisk nok for meg. Vi avslutta dagen med å se finalen i Kjendis-farmen.

Om ikke min mann er noen særlig romantiker så er i hvert fall ikke vinneren av den konkurransen særlig bedre. Jeg hadde ikke fulgt så mye med på det programmet, men det hadde mannen i huset. Han hadde sett Fjorden Cowboys også i ledige stunder og hadde fått seg mang en god latter av det.

Når det var snakk om en sleivkjefta kar fra Hardanger med svarte fingre og stor lidenskap for gravemaskiner og sprengstoff, var det enkelt å få han ned i godstolen for å følge med. Jeg syntes det var artig at han var den eneste av alle deltagerne som var teksta. Men han vant altså hele greia og det virker nesten som hele Norge har både sett programmet og tatt av i ettertid.

Kanskje er det mange som begynner å bli lei av glattsleika folk og glattsleika humor, tenker jeg. Sinnasnekkeren begynner kanskje å bli forutsigbar nok, så en hardbarka alfa hann fra det indre Vestland, var akkurat det folk ønska seg som underholdning? Det kan virke sånn.

De få gangene jeg har sett på har jeg syntes det har vært underholdende med matlaging på gammelmåten og diverse aktiviteter som var på en bondegård på bestemors tid.

At kjendiser som aldri har hatt møkk på fingrene eller så godt som tatt i et husdyr annet enn katt og hund, og kanskje hest, har mestra både melking, foring, fødsler, smedarbeid og lafting. Mye av dette er hverdagen hos mange bønder, så det har vært flott reklame for Bygde-Norge og jordbruket.

Og opp i dette har altså denne Lothepus gjort seg bemerka som en mannssjåvinistisk hardbarka mannemann, som har klare meninger om hva kvinnfolka skal gjøre og hva som er forbeholdt tøffe karer. Jeg så intervju med vinneren og samboeren på Frokost-TV, og damen han hadde delt livet med i mange år, var både glad og litt oppgitt skjønte jeg.

Det hadde strømmet på med e-poster i innboksen på dataen. Hovedpersonen sjøl visste knapt nok opp ned på en PC, og hadde aldri åpna en e-post i hele sitt liv. Heller ikke det helt ulikt mannen jeg deler postkasse, men ikke e-post med.

Blant annet var det kommet anselige mengder med frierbrev, og sjarmerte damer kunne tenkt seg både giftemål og stevnemøter forstod jeg. Snålt. Vi har kjempa i mange år for at mannfolka skal være mer som oss damene – ja da, det er min tolkning av noe av kvinnekampen. Som heldigvis har kjempa for mange mer viktige saker også.

Men dette at den mannlige delen av befolkninga skal være med og dele på husarbeid, barnepass, og mer feminine aktiviteter har vært viktig i likestillingskampen. Så kommer det en kar på TV-en som nekter å vaske sine egne klær, uttrykker sterk motvilje mot å gjøre dameting som å lage mat og pusle som han kalte det, og røk uklar med en feministisk deltager så det suste i et av de første programma.

Skikkelig arrogant og sjåvinistisk provoserte han på gamle kjønnsrollemønstre, som han mente var helt på sin plass. Selvfølgelig var noe av det spill for galleriet, men at han var og er av gammelsorten som liker best å gjøre grovarbeid og hardt arbeid, og som ikke huska hverken alder eller fødselsdagene til sine tre unger, er det lite tvil om.

Og damene de blir så henført at de kaster alle hemninger og inviterer seg inn til mannen med både det ene og det andre. Nokså fornøyelig synes jeg at en sånn macho kar nesten danker ut glatte mannfolk som har tatt tid og plass i tv ruta gjennom mange år.

TV 2 har blitt overvelda og overraska over responsen, men gnir seg naturlig nok begeistret i hendene og får dollartegn i øynene av denne uventa suksessen. Om jeg ikke kan kalle meg helfrelst verken på programmet eller mannen som vant, så finner jeg det fornøyelig at så mange likte både typen og det han representerer.

Ordentlige barske mannfolk har vel ikke gått av moten sånn som mange har trodd. Og det er faktisk helt greit synes jeg.