Et tema blir vi mennesker aldri lei av å diskutere; Været. Hvordan værforholdene blir fra dag til dag året rundt påvirker oss alle. Uansett om vi bor på vestkysten av Sør-Afrika eller innerst inne i Storlidalen i Oppdal. Værmeldingen er viktig i det meste vi foretar oss gjennom livet.

I nettavisene, på Facebook eller andre steder i sosiale medier leser vi daglig om været. Enten er det klaging på hvor mange dager det har vært med gråvær og snø, eller så er det skrytebilder fra toppturer med strålende solskinn.

Den siste tiden har fokuset vært på at våren brått tok en pause da store deler av landet fikk store mengder med snø. Væromslaget kom visstnok så overraskende på oss.

Men her vil jeg arrestere flere. Kom snøen virkelig så uventet på folk? Vi er bare i slutten av april. Mest sannsynlig vil det komme flere snøskurer før våren virkelig setter inn. Det er ikke uvanlig at det snør på 17. mai. Til og med i starten på juni kan det komme snø.

Jeg forstår likevel frustrasjonen over at våren blir ødelagt av flere centimeter med snø. Når varmegradene stiger og veiene blir bar for snø, er det lett å gjemme bort vinteren i tankene. Vi lengter etter fine kvelder på verandaen.

Så når kommer egentlig våren for å bli? Er det en spesiell dato? Nei, her i Oppdal og Rennebu må man bare følge været som blir meldt, uansett om det er januar, mai eller september. Undertegnede har i hvert fall gitt opp dette med årstider. Man vet aldri når sola skinner eller når regnet vil ingen ende ta.