En av to i verden

Om du også har levd i villfarelsen av at Opel er synonymt med biler. Da bør du legge turen til Halsetløkka camping i helga. Der kan du blant annet skue en 1929-modell Opel Motoclub 500 SS med sidevogn. Stjørdalingen Svenn Oskar Vanderås sin motorsykkel, er en av to kjente eksemplarer i verden.

HALSETLØKKA: Lenge før Opel ble kjent som bilprodusent, sto de for en stor produksjon av symaskiner. Allerede i 1862 begynte Adam Opel med denne produksjonen. Senere skulle de bli en stor produsent av tråsykler, med flere millioner eksemplarer på veiene. Motorsykler og kjøleskap ble det også, før bilene etter hvert skulle komme til å dominere fullstendig.

– Beslutningen om å kutte motorsykkelproduksjonen kom fra General Motors, forteller Tore Andrè Hansen fra Eidsvold. Den siste rullet ut av samlebåndet i 1930.

Men i løpet av noen år hadde de rukket å lage om lag 5.000 motorsykler av typen 500 og 500 SS. To forefinnes i Norge, og Hansen er innehaver av den andre.

– Men den har bare 16 hestekrefter, småerter Vanderås, som kan skilte med hele 22. Det andre faktum som gir anledning til litt godmodig kiving mellom de to er sidevogna. For om det ble produsert en stor mengde motorsykler, er originale sidevogner sjelden vare. Hvor mange som ble produsert? – Tjue, slår Vanderås fast.

Det andre kjente intakte eksemplaret står på et museum i Tyskland, der også de to syklene i Norge har kommet fra. Vanderås kjøpte sin fra en samler som først og fremst hadde sin glede i restaureringsprosessen. Sykkelen er i dag strøken og over 1.000 arbeidstimer er nedlagt i den fra forrige eier. Ikke så rart kanskje, at den nye eieren ikke kjører med den hver dag.

Medlemmene av Opelregisteret, som er samlet på Halsetløkka, har imidlertid også mye annet å vise fram. Inne på «Engan stasjon» står en symaskin som også hører Vanderås til. Hansen forteller på sin side at han akkurat har restaurert et kjøleskap fra 50-tallet – berget fra Grønmo søppelfylling av en omtenksom og observant kar.

Likevel er det bilene som dominerer. De eldste er fra 1937. Sverre Skarsheims P4 og Hans Myhres Super Six. Derifra strekker de seg nesten opp til dags dato. Her er rekorder, kadetter, kapitäner, blitzer og mye mer.

– Om lag 60 er påmeldt i helga, forteller Ketil Jensen, leder for Opelregisteret avdeling Trøndelag. Han forteller om deltakere både fra Troms og Stavanger, i tillegg til flere fra Oslo-kanten.Mer om Opeltreffet i tirsdagens utgave av Opdalingen!

Mer å lese på Opdalingen:
 
Leses nå
 
Nyheter

Stadig økende behov for dagtilbud for demente

Arbeid og latter er terapi som gir livskvalitet. Bare spør brukerne av dagaktivitetstilbudet for hjemmeboende med demens i Oppdal kommune.

- Vi går ikke videre med saken

Politiet kommer ingen vei i etterforskningen der ei 17 år gammel jente ble rispet med en kniv i Oppdal sentrum natt til tirsdag.

Finaleklare i gjev matkonkurranse

Mega Oppdal er blant finalistene i Årets Matgledebutikk 2017.

Fem fine frøkner skal styre skolen

Med nytt lederteam har rektor Gerd Staverløkk ved Rennebu barne- og ungdomsskole alt under kontroll før skolestart på torsdag.

Avlivet forvillet moskusokse på Spælavegen

Flere bilister fikk mandag og tirsdag et overraskende møte med det store dyret fra Dovrefjell.