For femte året på rad presenterer Telemarksforskning Norsk kulturindeks.

Norsk kulturindeks er en årlig oversikt over kulturtilbud og kulturaktivitet i norske kommuner, regioner og fylker. Indeksen er basert på registerdata fra en rekke offentlige etater, interesseorganisasjoner og foreninger.

Indeksen av kulturtilbud og kulturaktivitet tar utgangspunkt ti ulike kriterier: Kunstnere, kulturarbeidere, museum, konserter, kino, bibliotek, scenekunst, kulturskoler og Den kulturelle skolesekken, sentrale tildelinger og frivillighet.

Kino er det kulturtilbudet som en størst andel av befolkningen benytter seg av, og er samtidig et tilbud som befolkningen benytter seg av på tvers av sosioøkonomiske skillelinjer.

Kinoen i Oppdal kulturhus scorer høyt både på publikumsbesøk og bredde i filmtilbudet.

Kinosjef Morten Haagensen har tidligere uttalt til Opdalingen at bredden i filmtilbudet er gjort mulig med visning av film i to saler.

Frivillighet er svært viktig for det lokale kulturlivet, og her scorer Rennebu kommune høyt. I årets indeks er Rennebu rangert som Norges 14. beste kommune innen frivillighet, som er et hopp i fra fjorårets plassering på 51. plass.

Blant landets 428 kommuner er Oppdal i totaloversikten rangert på 49. plass, som er 16 plasser opp fra i fjor.

Bare Røros og Trondheim (nr 10) er rangert høyere blant kommunene i Sør-Trøndelag.

Rennebu er plassert på en 251. plass blant landets kommuner.

Røros ble, som i fjor, kåret til landets beste kulturkommune.