Tidlig på morgenen 20. september starter en reise som vil kunne bli et minne for livet og en «Tore på sporet»-reportasje verdig. Da reiser vi for å oppsøke steder i USA der vi vet at det har utvandret folk fra både Soknedal, Rennebu og Oppdal.

Turen arrangeres i samarbeid med Amerikabussen, en del av Solgruppen, samme selskap som arrangerte USA-tur for en stor gruppe med rennbygg og soknedalingener tidligere i år.

En opplevelse for livet

Turen går over 13 dager og inkluderer følgende:

* Fly Trondheim – Minneapolis T/R med KLM og Delta

* 13 hotellovernattinger inkl. frokost

* 5 måltider (middag eller lunsj)

* Busstransport under hele turen i USA inkludert transfer til og fra flyplass.

* Busstransport fra Oppdal/ Rennebu/Soknedal til Værnes, tur/retur.

* Dagspass på Norsk Høstfest

* Inngang på Hjemkomstmuseet i Moorhead

* Omvisning på Leinenkugel bryggeri i Chippewa Falls

* Inngang til nasjonalparker i henhold til program

* Norsk reiseleder fra Amerikabussen / Solgruppen med på hele turen

* Turvert fra Opdalingen med på hele turen

* Norsk byguide i Minneapolis

Innholdsrikt program

Tirsdag 20. september 2016 – Trondheim - Minneapolis

Fellesbuss fra Oppdal, Rennebu og Soknedal til Værnes. Inkludert i turprisen. Avgang KLM fra Værnes til Amsterdam kl. 06.15. Fra Amsterdam kl. 13.00 direkte til Minneapolis, ankomst Minneapolis 15.17 lokal tid. Vi sjekker inn på hotell nær flyplassen og Mall of America

21. september: Minneapolis / Bloomington

Byrundtur i Minneapolis / St. Paul med norsk lokalguide. Ettermiddagen fri til å shoppe på Mall of America som er USAs største kjøpesenter. Det går skyttelbusser fra hotellet til kjøpesenteret. Det er også mulig å ta trikken.

22. september: Minneapolis – Eau Claire

Vi kjører østover og inn i staten Wisconsin. Første stopp er i Menomonie, med mulighet til besøk og evnetuelt shopping på gullsmedbutikken Anshus Jewellers. Eierne er etterkommere av utvandrere fra Soknedal. Felleslunsj på The Florian Gardens i Eau Claire. Etter lunsj kjører vi til Chippewa Falls for en omvisning på Leinenkugel Brewery, et forholdsvis lite men berømt bryggeri. Innsjekk på hotellet i Eau Claire. Sammenkomst med den lokale Sons of Norway-gruppen om kvelden.

23. september -  Eau Claire

I dag er hele dagen viet utvandringshistorien fra Soknedal. Vi besøker «Lille Soknedal» litt sørvest for Eau Claire og får en omvisning i området med en lokalkjent guide. Vi besøker blant annet Spring Brook Cemetery der mange med røtter fra Soknedal er gravlagt.

24. september -  Eau Claire – Sioux Falls

Etter utsjekk kjører vi sørover på landsbygda i Wisconsin, over Mississippi-elva og inn i Minnesota. Vi stopper ved Trondhjem Lutheran Church utenfor Austin og spiser lunch. Denne kirken ble bygd av immigranter fra Rennebu, og de brukte Berkåk kirke som modell, selv om den ikke er så lik i dag. Etter lunch og trivelig samvær med de som sokner til kirken, fortsetter vi vestover og inn i Sør-Dakota til Sioux Falls der vi skal overnatte i to netter.

25. September -  Sioux Falls – “Oppdalsbygdene”

Mange av oppdalingene som emigrerte til USA slo seg ned i området sør for Sioux Falls, nær Missouri-elven. Her eksisterer fortsatt organisasjonen «Opdalslag», og vi får møte noen av dem denne dagen. Oppdalingene bygde de blant annet Trondhjem Church - den andre med det navnet i midtvesten - nær Volin, og på kirkegården ligger mange oppdalinger gravlagt.

26. September -  Sioux Falls – Rapid City

I dag fortsetter vi vår ferd vestover over prærien. Mot slutten av dagen kjører vi gjennom South Dakota Badlands, en nasjonalpark med spesielle fjellformasjoner og dyreliv. Her er det sjanse for at vi får se villsauer, buffalo og præriehunder, i kveldingen kommer vi frem til Rapid City der vi skal overnatte i to netter.

27. september -  Black Hills

Etter frokost kjører vi først til Chapel in the Hills, en kopi av Borgund Stavkirke. Videre kjører vi opp i fjellene og stopper først ved et av de mest ikoniske fotomotiv i USA, Mount Rushmore. Her er fire av de mest betydningsfulle presidentene i USA hugget ut i fjellet: Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln. Vi fortsetter til Crazy Horse-monumentet, som kommer til å bli verdens største monumentet i stein når det en gang blir ferdig. Vi besøker også Wind Cave nasjonalpark, før vi kommer tilbake til hotellet utpå ettermiddagen.

28. september -  Rapid City – Bismarck

Vi sjekker ut fra hotellet og kjører nordover til den lille byen Deadwood. Dette er en skikkelig cowboyby! Her er det også tillatt med casinoer, så her er det mulighet til å prøve lykken før vi fortsetter. Vi fortsetter nordover og krysser grensen til Nord-Dakota. Vi stopper ved Theodore Roosevelt National Park, før vi fortsetter østover til Nord-Dakotas hovedstad, Bismarck. Her skal vi bo i to netter.

29. september Norsk Høstfest

I dag er hele dagen avsatt til Norsk Høstfest i Minot. Det er et par timers kjøring, og før vi ankommer festivalområdet gjøre vi en liten stopp i Skandinavian Heritage Park. Her er det blant annet en kopi av Gol stavkirke, og her finner vi også en statue av Sondre Norheim. På Norsk Høstfest blir det rikelig anledning til å se hvordan norsk-amerikanerne feirer sitt norske opphav. Det er mye underholdning hele dagen fra mange scener, blant annet synger Bjøro Haaland to ganger hver dag. Her er også salgsboder av alle slag og ikke minst mye norsk mat. Etter en lang dag kjører vi ned til Bismarck igjen.

30. september Bismarck – Fargo

Etter en lang dag i går, er det en rolig morgen. Vi sjekker ut på tidlig formiddag, og fortsetter østover. Første stopp er Jamestown der vi stopper ved det nasjonale buffalomuseet. Vi spiser lunsj på egen hånd, og fortsetter videre til Fargo. Der skal vi overnatte i to netter. Om kvelden spiser vi middag på Sons of Norway-losjen.

1. oktober Abercrombie / Colfax – «Rennebubygdene»

I dag er det rennbyggene sin tur til å besøke sine «bygder». De fleste fra Rennebu slo seg ned i området rundt Abercrombie og Colfax, en liten halvtimes kjøring sør for Fargo. Dette er et aktivt jordbruksområde, og vi får se innhøsting av sukkerbeter. Denne innhøstinga starter i dag, 1. oktober. Det blir omvisning i området og vi får se noen av «Rennebu-gårdene» og noen av kirkene. Vi besøker også Fort Abercrombie.

2. oktober Fargo – Alexandria

Første stopp blir på Hjemkomstmuseet i Moorhead, som er Fargos tvillingby på Minnesotasiden av Red River-elva. Videre kjører vi til Alexandria i Minnesota der vi stopper hos vinprodusenten Burr Vineyards. Her spiser vi lunsj sammen med smaksprøver av vinen for de som ønsker det. Etter lunsj stopper vi ved Big Ole, verdens største viking, og det blir mulighet til å besøke runesteinsmuseet. Om ettermiddagen er det mulighet for shopping på Mills Fleet Farm, en stor butikkjede med stort vareutvalg, men med hovedvekt på klær og utstyr til landbruket. I nærheten finnes også Walmart, verdens største butikkjede. Vi overnatter i Alexandria.

3. oktober Alexandria - Minneapolis – Norge

Vi har nok en rolig morgen før vi sjekker ut og kjører de siste par timene til Minneapolis og flyplassen. Avgang kl. 15.15 direkte til Amsterdam.

4. oktober Ankomst Norge

Flybytte i Amsterdam, ankomst Trondheim kl. 11.45.

Rabatt med Op10-kortet

Pris per person i dobbeltrom er kr 28.050,- Enkeltromstillegg blir på kr 6.600,-

Alle som har Op10-kort /abonnement på Opdalingen får ti prosent rabatt slik at turen da koster 25.515,-

Ta kontakt med Amerikabussen og Erling Hansen for mer informasjon på 73535012 eller 91518883.

Det blir også eget informasjonsmøte om turen 27. januar i Oppdal.

POPULÆRT! Solgruppen arrangerte tidligere i år en tilsvarende tur der det var en rekke reisende fra blant annet Rennebu, her er gjengen midt ute i en maisåker i Minnesota. Nå besøker vi både «rennebybygder» og «oppdalsbygder» underveis. 27. januar blir det arrangert et eget informasjonsmøte om turen i Oppdal. Foto: Knut Sundset