Mobilappen «Jodel» er en tysk applikasjon som tillater deg å legge ut helt anonyme meldinger til folk som befinner seg i ti kilometers radius rundt deg.

Appen har det siste halvåret tatt av blant ungdom i hele Norge. Dessverre ser man at mobbing, trakassering og trusler forekommer på «rykteappen».

Før jul ble blant annet en skole i Tønsberg stengt på grunn av at en 16 år gammel gutt hadde lagt ut en anonym trussel på appen.

Også barn og unge i Oppdal bruker appen som en kommunikasjonsarena.

Hengt ut med navn

Knut Røe (19) er en av personene i Oppdal som blir hengt ut på appen. Torsdag ble følgende melding lagt ut av en anonym bruker: «Knut Røe bitcher mer enn girlzza #jodler».

– Det er komisk at de skriver slike ting om meg. Jeg har heldigvis ganske tykk hud. Jeg ser det blir skrevet verre ting enn det der, sier Røe som studerer til Lektor ved Universitetet i Oslo.

– Svarer du på kommentarene rettet mot deg?

– Ja, jeg har svart på meldingene. Jeg tenker at folk kan få lov til å skrive om meg, men da må de forvente at jeg svarer dem også, forteller han.

Tar man en rask titt innom appen finner man negative meldinger som «Når huden til N.N. er lysere enn framtiden til 98» og «N.N. og N.N. har hatt trekant med N.N.».

– Til tider blir ikke meldingene anonymisert i det hele tatt. Det brukes ofte forkortelser på navn. I Oppdal vet de fleste hva forkortelsene står for. Det er bare å legge sammen to og to, sier Røe.

Han tror ikke ungdommen er klar over hvilke konsekvenser grove meldinger kan ha for enkelte mennesker.

– Folk kaller hverandre hore og sprer rykter. Selv om jeg tåler det, er det mange som ikke gjør det. Man må huske på at alt som legges ut blir offentlig, forteller 19-åringen.

– Bør være folkeskikk

Skaperne av Jodel skriver om appen: «Hold deg unna mobbing eller navngivning av andre og simpelthen hold en god tone».

– Det står at man skal holde seg unna negativ prat i retningslinjene, men er du gammel nok til å ha telefon, bør det være en folkeskikk dine foreldre har lært deg, mener Røe.

Andre brukere av appen i Oppdal bekrefter at det blir skrevet hatefulle meldinger i bygda. Noen skriver: «Kan ikke folk slutte å hate på andre. Mobbing er stygt». En annen person publiserte: «Mobberne elsker Jodel fordi her kan de mobbe uten å få konsekvenser av det».

– Det er tydelig at det er en gjeng som sitter og skriver stygge ting om hverandre. De går mot enkeltpersoner og bygger opp til at vedkommende skal få tyn, forteller han.

Fungerer godt i Oslo

Røe som er bosatt i Oslo, forteller at appen der i større grad blir brukt til hovedformålet, nemlig «snill» humor.

– I Oslo er Jodel artig. Der skriver man humoristiske ting. Det er i Oppdal og på andre mindre plasser at den brukes til mobbing, sier han.

– Hvorfor tror du den brukes forskjellig fra sted til sted?

– Det har nok noe med at Oppdal er en såpass liten plass der alle kjenner alle. I tillegg kan man gjemme seg bak en skjerm, da er det ofte lett å være slem i steden for artig, tror studenten.