Mandag kveld viste NRK en episode av serien ”Villmarkens voktere”. Her tok de for seg den meget omstridte hijakta på jerv. NOAH – for dyrs rettigheter understreker at jakta egentlig er lovstridig, og reagerer både på at den fortsetter og på at andre uetiske jaktformer på jerv nylig har blitt tillatt.

- Den lovstridige praksisen med å drepe mor og unger må stoppes på eget grunnlag. I tillegg er det å behandle det såkalte "bestandsmålet" på 39 ynglinger som et maksimumsmål, når det egentlig burde være et minimumsmål for å bevare en rødlistet art, er absurd politikk, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Risiko for skadeskyting og lidelser

Hun mener midlertid ikke at de innførte alternative jaktetmetodene, som jakt med snøscooter, er en god løsning.

- Vi har i mange år påpekt for politikerne at hijakt er lovstridig og uetisk og bør stoppe umiddelbart. Men politikere som hevder at løsningen er "mer effektiv" jakt på voksne jerver, og på bakgrunn av det ønsker velkommen andre uetiske jaktformer, har misforstått, mener hun.

- Å bruke snøscooter for å kjøre etter jerven på jakt, å jakte om natta med kunstig lys og å tillate feller i mindre tilgjengelige områder med primært kameraovervåkning er tiltak som alle bidrar til større risiko for skadeskyting og lidelser for dyr som jaktes og fanges, legger veterinæren til.

NOAH reagerer sterkt på at disse tiltakene er innført til tross for at de har advart mot å vanne ut Dyrevelferdslovens krav - og at man nå prøver å late som om man tvert imot er innført av "dyrevernhensyn".

- Vi trenger ikke flere uetiske jaktformer som tillates på jerv - vi trenger færre, sier Martinsen.