Therese Karrestad og Ida Bjørshoel ønsker å gifte seg, og vil gjerne ha en forbønn etterpå i Oppdal kirke. Men det viser seg enklere sagt enn gjort.

Vil ikke gjennomføre forbønnen

Sokneprest Arne Aspeland er åpen om at han selv er imot homofile ekteskap i kirken, og han ønsker ikke å utføre forbønnen.

Karrestad og Bjørshoel har derfor funnet en annen prest, men får ikke svar på om de får låne kirka.

– Vi skal ha dyp respekt for samvittighetens funksjon. Men det er ikke slik at én samvittighet styrer andres samvittighet. Det er ikke slik at en sokneprest eier sin kirke, sier Inge Torset, kirkefagleder i Nidaros bispedømme.

Trenerer ikke

Soknepresten benekter at han har forsøkt å trenere avgjørelsen slik at paret blir tvunget til å finne en annen kirke.

– Lånet av kirken er en sak for menighetsrådet. Etter planen skal saken behandles på det neste møtet, sier Aspeland. Det er i begynnelsen av februar. Han forklarer den lange saksbehandlingen med valget av nytt kirkeråd og juleferie.

Aspeland har ingen formening om hvilken avgjørelse menighetsrådet kommer til å fatte.

–Jeg vil ikke stille meg i veien eller motsette meg en forbønn. Men hvis det blir en avstemming, så vil jeg stemme mot, sier soknepresten.

Lite smidig

–Er det slik at alle som er teologisk uenige med deg må finne seg en annen kirke?

–Nei, slik er det ikke, sier Aspeland. Dette er en holdning også Nidaros bispedømme er enig i.

– Alle kirkens medlemmer skal ha tilgang til kirka. Hvis man skal være veldig formalistisk kan dette opp i menighetsrådet, men dette kunne vært behandlet langt mer smidig, sier Inge Torset, kirkefagleder i Nidaros bispedømme.

Han synes hele saken kunne vært avgjort administrativt og ikke i menighetsrådet, slik man gjør for ved forbønn for heterofile par som har giftet seg borgerlig.

Les mer om saken i dagens utgave av Opdalingen