Bildet som viser hvordan en større gruppe med fotografer bokstavelig talt går manngard etter moskusen er tatt av Ove Karlsvik fra Oppdal.

- Vi var en tur oppe på Viewpoint Snøhetta, og det var da vi fikk se hvordan fotografene spredte seg og nesten "omringet" to grupper med moskusdyr. Jeg har tatt bilder av moskus i mange år, men aldri sett liknende, forteller Karlsvik.

- Det var rene overfallet på to moskusflokker som slappet av øverst i lia. En hel gjeng med fotografer prøvde å komme seg på skuddhold. Det gikk selvsagt ikke ubemerket hen, like etter var rundt 20 dyr på beina. Det er ikke slik det skal gjøres - det er fullt mulig å komme hjem med gode bilder uten at dyrene vet at de har hatt besøk, mener Karlsvik.

- Dette er både ufint gjort mot dyra og uklokt med tanke på sikkerhet. Moskusen er et fredelig dyr, men føler den seg truet flykter den ikke, da angriper den. Da kan disse fotografene få seg en kraftig overraskelse, advarer naturoppsynets mann.

- Det er jo synd at de ikke kan respektere dyra mer enn som så. Moskusen klarer ikke å opprettholde vekta om vinteren og de trenger den beitetida de kan få i løpet av dagen.

Tord Bretten forteller at man ikke bør nærme seg dyra mer enn 200 meter, da vet dyra at du er der, men de bryr seg ikke. Kommer man nærmere kan det hende at dyra føler seg truet og angriper. Og selv om moskusen er lettere nå på vinteren så vil et sammenstøt kunne merkes godt, til og med få fatale følger, og det er ikke moskusen som kommer til å bli skadet.

Dyrene på Dovre er ekstra sårbare, Statens veterinærinstitutt bekrefter at det er registrert flere tilfeller av virussykdommen munnskurv blant dyrene på Dovre.