Det var for ett år siden at leverandøren av alarm- og sikkerhetsprodukter søkte om å få være med i programmet Eurostars 2.

Prosjektet tilbyr økonomisk støtte til prosjekter som involverer forskningsutøvende små og mellomstore bedrifter, og som har som mål å utvikle innovative produkter, prosesser eller tjenester. I perioden 2014 – 2020 har programmet en pott på 1,14 milliarder euro.

–Det er mange søkere og et trangt nåløye å komme gjennom. Vi er blant de 15 første bedriftene i Norge som er med på dette prosjektet. Totalt er det i dag 30 bedrifter med i programmet i Norge, sier gründer og daglig leder i Elotec, Jan Kleven.

Utvikle sensorteknikken

For å få lov til å være med i programmet må man ha partnere fra minst to andre Eurostars-land. Elotec hadde selv et godt nettverk som de hentet samarbeidspartnere fra, og endte opp med å samarbeide med et dansk brannteknisk institutt, et forskningsinstitutt og en annen privat bedrift.

–Målet er å utvikle sensorteknikken slik at vi kan identifisere brann på et tidligere stadium. Vi får stadig større internasjonale kunder og de krever mer av teknologien, opplyser den daglige lederen.

Investerer i millionbeløp

Det vil koste Elotec 8 millioner kroner å utvikle produktet gjennom programmet. Kleven forteller at de får andeler av beløpet de investerer i.

–Tilskuddet kan være på 30–40 prosent, så vi kan til sammen få rundt 3 millioner kroner i støtte, forteller han.

Kleven forteller at de i dag er med i 14 forskjellige utviklingsprosjekter samtidig.

–Dette er ett av disse prosjektene. Vi vil alltid ligge i forkant når det gjelder utvikling av produkter. Samtidig som vi er målrettet har vi en stor gjennomføringskraft, sier gründeren.

Han sier at det alltid er en risiko og investere i utviklingsprosjekter.

–Det er en stor risiko. Men i ettertid viser det seg at vi har tenkt riktig. Ting fungerer som det er i dag, men vi må hele tiden prøve å utvikle oss videre, forteller han.