Folkehelseinstituttet utgir årlig et folkehelsebarometer for den enkelte kommune, der ulike trekk ved kommunenes folkehelse blir sammenlignet med eget fylke og hele landet.

Temaområdene er valgt med tanke på mulighetene for helsefremmende og forebyggende arbeid. Barometeret er inndelt i befolkning, levekår, miljø. skole, levevaner og helse og sykdom.

Valgdeltakelse benyttes som en indikator på samfunnsengasjementet i kommunen. Her kommer Rennebu best ut, og ligger over både fylkes- og landsgjennomsnittet, mens Oppdal ligger nær snittet.

Både Rennebu og Oppdal har færre personer over 45 år som bor alene enn snittet for resten av landet, men sliter med befolkningsveksten. Begge kommunene har lavere befolkningsvekst enn fylkes- og landsgjennomsnittet.

Mange uføretrygdede

Levekårene er vurdert på grunnlag av inntekstnivå, antall barn av enslige forsørgere, arbeidsledighet og andelen uføretrygdede.

Andelen barn som bor i husholdninger med lav inntekt er høyere i Rennebu enn i resten av landet, mens tilsvarende tall er lavere enn resten av landet i Oppdal.

Begge kommunene kommer dårlig ut med hensyn til antall trygdede i alderen 18 - 44 år, der Rennebu har 5 prosent trygdede i denne gruppen, mens Oppdal har 3,2 prosent. Landsgjennomsnittet er på 2,6 prosent.

Dårlig på drikkevann?

Miljø er et annet tema som behandles i barometeret. Når det gjelder vannkvalitet kommer både Rennebu og Oppdal dårlig ut, sammenlignet både med fylket og hele landet.

For Oppdal kan dette være overraskende, der vannkvaliteten ved det kommunale vannverket er blitt kåret til landets beste, og best i fylket.

I følge rapporten fra Folkehelseinstiuttet har hele 92 prosent god drikkevannsforsyning i Norge, mot 75 prosent i Oppdal og 70 prosent i Rennebu.

Forklaringen på resultatet er at flere mindre vannverk ikke leverer inn nok prøver, og dermed ikke blir "godkjent" i statistikken.

For å vurdere miljøet er det også hentet tall fra Ungdata-undersøkelsen for å se på antallet ungdomsskoleelever som oppgir at de er veldig eller ganske plaget av ensomhet, samt andelen som oppgir at de litt eller svært fornøyd med lokalmiljøet.

Resultatene viser at verken Oppdal eller Rennebu skiller seg vesentlig fra landsnivået.

Utdanning og helse

Undersøkelsen viser systematiske helseforskjeller som følger inntekt og utdanningsnivå. Slik er det også i Oppdal og Rennebu. Det gledelige er at forventet levealder i både Oppdal og Rennebu, innen alle utdanningsnivå, er noe høyere enn både fylkes- og landsgjennomsnittet.

Gjennomsnittlig levealder for menn er 80 år i Rennebu og 78,4 år i Oppdal, og for kvinner henholdsvis 83,1 og 83,5 år.

En faktor som kan forklare dette er at det kan synes som om det er færre som røyker i både Oppdal og Rennebu, spesielt blant kvinner.

Med unntak av muskel- og skjelettlidelser, der både Oppdal og Rennebu ligger høyere enn landsgjennomsnittet, kan en lese av undersøkelsen at helsesituasjonen i begge kommunene jevnt over er bedre enn for landsgjennomsnittet.

Psykiske lidelser og legemiddelbruk er også noe lavere i våre to kommuner.