I Bakerikafeen på Berkåk ventet partifeller fra Rennebu og Midtre-Gauldal tålmodig på partilederen, og da han omsider dukket opp, omtrent en time forsinket etter besøket i Oppdal, var det en offensiv rikspolitiker som kom inn døra.

–Jeg beklager, men E6 er for dårlig. Dessuten så møter jeg så masse hyggelige mennesker, og da blir man fort forsinket. Uansett; Sp er best, sa han, etterfulgt av sin karakteristiske latter, og dermed var kontakten opprettet.

Hvorfor sånn hast?

Og nettopp kontakten med grasrota er noe av hensikten med Slagsvold Vedum sin miniturné i Sør-Trøndelag. Etter å ha besøkt Oppdal, gikk turen til Rennebu, før ferden fortsatte til Meldal. Målet for en dag preget av relativt korte møter i tre kommuner, er i første rekke å diskutere den varslede kommunesammenslåingen med lokalpolitikerne. Han hadde mye å si om prosessen, ikke minst regjeringens hesblesende tempo og korte tidsfrister.

–Ja, jeg er veldig kritisk til tidsfristen regjeringen opererer med. Jeg mener det har liten hensikt med et slikt kjør, bortsett fra at jeg tror det har en sammenheng med det faktum at vi nå er midt mellom to valg, sier han til Opdalingen.

Lytter til lokalpolitikere

Slagsvold Vedum vil gjerne høre hva lokale partivenner synes om kommunereformen, infrastrukturen som omhandler både ny E6, Rv 3, Fv 700 og jernbane. Også på hvordan store utbygginger kan komme lokalt næringsliv til nytte.

–Apropos veier. På Sørlandet er det nå levert inn anbud på 5 milliarder kroner på et veiprosjekt, og dette uten at et eneste norsk firma har levert anbud. Da er det noe feil et sted, sier han.

I skiferbygda Oppdal diskuterte han blant annet hvordan en kan bruke lokal kompetanse i offentlige byggeprosjekter.

–Det går for mye kun på pris, og alt forlite på lokal kompetanse, sier han.

Sentraliseringen endrer landet

Senterpartiets leder rekker også å uttrykke glede over medlemsvekst i partiet. Dette tror han blant annet har med nærhet å gjøre.

–Jeg tror den økte oppslutningen handler mye om å ha nærhet til folket, i motsetning til hvordan regjeringen opptrer. Vi ønsker å snakke med folk direkte, lytte og lære om hva som rører seg lokalt, sier han.

–All den sentraliseringen som pågår, vil endre landet vårt over tid. I det store nasjonale bildet, er det sentralisering som virker å være svaret, mener en kritisk Slagsvold Vedum, og legger til;

–Det er mer og mer slutt på å tenke fellesskap. Nå tenker flere og flere på hvert sitt, sier han.