- For meg er dette helt uforståelig, uttaler Johnny Johansen i Vangslia Drift AS.

Han har søkt om skjenkebevilling i Ådalen skjærtorsdag, langfredag og påskeaften, og har lagt opp til et stort appart med vakter, underholdning og matservering.

Rådmannen skriver i sitt svar på søknaden at man "stiller spørsmål omkring nødvendigheten av et slikt tilbud i Ådalen". Dette får Johannesen til å se rødt.

"Ingenting taler imot"

- Hva slags kompetanse har rådmannen til å definere hva som er nødvendig eller ikke? Her prøver vi å skape litt ekstra liv i påska, og så får vi et slikt svar, det er meget skuffende, uttaler Johansen.

I svarbrevet fra rådmannen står det at "det er ingenting som tar imot at søknaden skal godkjennes". Men det blir også påpekt at "det er viktig å ivareta ulike interesser, og ikke nedvurdere familieaspektet som ligger i Ådalen".

Som et plaster på såret har man likevel innvilget én dag med skjenkebevilling, kommunen gir Vangslia Drift lov til å skjenke øl og vin på skjærtorsdag som en prøveordning.

- Lener oss på politiet

- Her skal vi dra i gang et stort arrangement med all den infrastrukturen det krever med sikkerhetsvakter, matservering og underholdning, og så skal vi rigge opp og pakke sammen bare for en dag. Alle skjønner jo at det vanskelig lar seg gjøre, her vil man rett og slett ikke ha noe ekstra liv, uttaler Johansen.

- Vi lener oss først og fremst på politiets uttalelser, kommenterer rådmann Dagfinn Skjølsvold.

- Det er lett å sette seg inn i arrangørens rolle og hans ønske om å holde på i tre dager, men vi har vår rolle og vårt ansvar som vi må ta hensyn til, uttaler rådmannen. Han vektlegger sikkerheten og mener at nødvendigheten for et slikt arrangement ikke er stort nok til å gi skjenkebevilling.

- Vi har likevel funnet anledning til å innvilge bevilling én av dagene, på skjærtorsdag, og så kan vi se på det som en prøveordning, forklarer rådmannen.

- Bedre med kontroll

Vangslia Drift har anket vedtaket i Oppdal kommune som ble gjort administrativt. Det er nå opp til Fylkesmannen hva som blir det endelige vedtaket og rådmann Skjørsvold håper at man kan få et svar før påske.

Stein Mellemseter i Oppdal Næringsforening uttaler at han på generelt grunnlag mener at det må være bedre at man får en form for kontrollert skjenking i Ådalen, i motsetning til alt det medbrakte som man tradisjonelt har sett er blitt tatt med inn i dalen i løpet av påskedagene.

Sikkerhet

- Det er legitimt at kommunen støtter seg til høringsinnspill fra politiet, og henviser til disse, og det er riktig at jeg i min tilbakemelding har stilt spørsmål ved nødvendigheten av å skjenke alkohol inne i fjellet, kommenterer lensmann Finn Skårsmoen til Opdalingen.

- For politiet er det første og fremst et sikkerhets- og tilgjengelighetsspørsmål. Det er vanskelig for kontrollerende myndighet å få tilgang til området, og det gjelder også politiet, om vi ikke skal gå innover på ski eller kjøre snøscooter, forklarer lensmannen.

- Jeg skjønner at mange synes det er hyggelig å ta seg en øl på slutten av dagen, men det finnes jo mange andre steder å gjøre det på i Oppdal enn inne i Ådalen. Skjenketilbudene finnes jo allerede i dalstasjonene, hvor tilgjengelighet og infrastruktur allerede er på plass.

Har forståelse

Lensmannen stiller også spørsmål ved kapasiteten hos dem som har ansvaret for heisene. Så lenge folk befinner seg i deres anlegg har de ansvar for sikkerheten, og ekstra skjenking gjør ikke denne jobben enklere.

Skårsmoen understreker at Vangslia Drift ikke fått blankt avslag, men at de har fått skjenkeløyve i Ådalen skjærtorsdag. Samtidig har han også forståelse for at arrangøren ønsker å holde på i tre dager ut fra et økonomisk ståsted, men dette er ikke noe politiet kan vektlegge når de skal gi tilbakemelding på sikkerhet og kontroll, forklarer lensmannen.

Saken ligger nå hos fylkesmannen som tar den endelige avgjørelsen.