Å passere et kraftverk kan være en risikosport for fisken. Et ublidt møte med kraftturbinenen kan fort skje, om det ikke finnes alternative veier utenom. Dette er en av de gjenlevende utfordringene for å sikre gode fiskebestander i regulerte elver. Det er Norsk institutt for naturforskning (NINA) som skriver dette på sine hjemmesider.

For å finne rette tiltak, er det en fordel å forstå hvorfor fisken svømmer som den gjør. I ett forsøk på å løse disse utfordringene, er NINA, Sintef og flere internasjonale institusjoner nå i gang med prosjekt "Safe Pass", der forskerne ser på tiltak for å sikre at fisken går ut i elva - slik den helst skal - og ikke inn i kraftverkene. Ledlys med bestemte bølgelengder som gir et bestemt lys, er et av tiltakene.

Lysorgel

Orkla Fellesforvaltning er også involvert, og prosjektet er derfor et samspill mellom kraftprodusenten, forskningsmiljøer og forvaltere av fisket i Orkla. Ved inngangen til TrønderEnergis kraftverk ved Bjørsetdammen i Meldal kommune, pågår det merking av smolt og overvintret fisk, nettopp for å se hvordan de oppfører seg i forhold til om de går inn i kraftverket, eller ut i elva.

Også montering av lysorgel for å vise fisken den rette vei, er nå i gang ved Bjørsetdammen.

–Lyset pulserer og er derfor uforutsigbart, og forhåpentligvis skremmende for fisken. Vi kunne alternativt ha satt opp gitter, men det ville ført til skadet fisk og samtidig hindret kraftproduksjonen, sier miljøansvarlig i TrønderEnergi Kraft, Nils Henrik Johnson.

Levende elv

Det har vært snakket om et slikt prosjekt i flere år, og nå er kraftprodusenten enige med miljømyndighetene om å gjøre noe. Selv om flere aktører er involvert, er det TrønderEnergi som tar alle kostnader i forbindelse med prosjektet.

–Orkla er ei levende elv og vi er en del av den. Da prøver vi også å løse utfordringene som oppstår, forklarer Johnson, og bekrefter at kostnadene blir sjusifrede.

Det er flere årsaker til at villaksbestanden i Orkla er blitt redusert siden kraftutbyggingen på 70- og 80 tallet. Vegard Heggem ved Aunan Lodge i Rennebu, mener at kraftselskapet burde tatt grep for lenge siden, men er samtidig fornøyd med at det nå iverksettes tiltak.

–Fisken bør selvsagt vandre ned i elva, noe som har vært et problem ved Bjørsetdammen i alle år. At tiltak iverksettes, er derfor på høy tid, for å bruke et snilt uttrykk, sier han.

Utålmodig

Heggem sier det er et enormt antall fisk som har gått inn i kraftverkets turbiner i årenes løp. Han understreker at det også er andre årsaker enn reguleringen som fører til reduksjonen av villaksen i elva, og vil ikke fordele skyld på at det er slik.

–For egen del føler jeg at det er viktig at man gjør det man kan for elva, når man samtidig kritiserer andre. Det føler til større troverdighet for egne argumenter, sier han, og legger til;

–Nå må det ikke stoppe opp før man finner løsninger som fungerer. Vi som forvaltere av elva er etter hvert blitt nokså utålmodige, sier Vegard Heggem.