9. mai og 10. mai kan de som ønsker det, komme til kirkegårdene i Oppdal og Lønset og hjelpe til med å klargjøre de til blant annet 17. mai.

– Vi kommer i hovedsak til å rake bort alt løv og blader som ligger på gårdene. I tillegg blir det selvfølgelig rengjort og plukket søppel, slik at det ser bra ut til feiringen av Norge, forteller kirkeverge Vegard Skjørstad til Opdalingen.

Han forteller at dette er en årlig aksjon, og at oppmøtet bruker å være bra.

– Det bruker å møte opp rundt 30-40 personer hvert år, og det er vi veldig fornøyde med. Dette er for alle, og har du lyst til å være med, så er det bare å ta turen, sier han.

– Vi holder på hele dagen, men fra klokka 15.00 vil det bli servering av kaffe, sier Skjørstad.

Oppfordring

Den siste tiden har de plukket flere søppelsekker med gravlys i plast som har ligget strødd utover kirkegården, i grøfter og på andres eiendom. Det viser seg at det er kråka og skjora som har lagt sin kjærlighet på denne typen gravlys.

– Disse lysene er veldig enkle å ta med seg og hakke hull i. Vi har funnet flere ødelagte lys den siste tiden, sier han.

På forrige kommunestyremøtet ble det tatt opp under ordførerens spørretime, om denne typen gravlys ikke kunne forbys.

– Jeg har sendt brev til butikkene i Oppdal som som selger disse lysene og henvist til problemet vi har. Jeg har ikke mulighet til å kunne forby noe, men jeg kan komme med en oppfordring, sier han.

– Så lenge lysene står inne i lykter, er det greit. Men det finnes også mange andre fine alternativ, som lys med batteri, sier Skjørstad.