Hjemme i stua på gården Sliper på Lønset i Oppdal sitter 90 år gamle Sigrid Breen. Hun har besøk av sønnen Jon Ivar Breen og hans kone Britt Tove Breen. Kaffe og småbrød er satt fram på bordet, og sammen blar de seg gjennom bøkene «Gards- og slektshistorie for Lønset og Storlidalen» og «A Detlie Family from Oppdal».

Det er kun et lite døgn siden familien fikk nyheten om at det er blitt laget en kopi av Detlistuggu fra Lønset i Disney World i Florida. Originalbygget står i dag gjenreist på Sverresborg folkemuseum.

– Det er kjempeartig. Hadde jeg vært ung og sprek skulle jeg tatt turen til Florida og sett på stua, forteller Sigrid og tar en slurk kaffe.

Hun er barnebarnet til Sigrid Sliper, som var datter til Marit Kristoffersdatter Klett og Halvor Olsen Detli. Halvor drev gården Detli fra 1873 til 1903.

Jon Ivar synes også det er artig at det settes opp en kopi av stua i den kjente fornøyelsesparken.

– Det er helt fantastisk! Det er tilbakemeldinger på at bygningene fra bygda her er flotte. Tenk at vi nå får et innslag fra Oppdal i Disney World, sier han.

Staselig gård

Storparten av Detli-slekta søkte lykken i Amerika, og Sigrid og Jon Ivar har god kontakt med flere av slektningene.

– Like etter at amerikanerne fikk med seg nyheten tok det helt av på Facebook. De har allerede planlagt en sammenkomst for Detli-slekta ved Detlistuggu i Disney World, kommenterer Britt Tove.

Detlistuggu ble satt opp av Ole Halvorsen Detli på Detli på Lønset i 1817. Huset ble bygd som en kårbolig for han og kona, fordi sønnen skulle ta over gården.

– Det var gode tider på begynnelsen av 1800-tallet, og det symboliserer Detlistuggu. De fine dekorasjonene og tavla over inngangspartiet viser at familien på gården hadde god økonomi, sier Jon Ivar.

– Klimaet var mye bedre her sammenlignet med gårdene oppover mot bygda. Det fantes flere store korngårder på Lønset, forteller han.

Se bildeserie øverst i artikkelen!

Jon Ivar har hørt at Detlistuggu mest sannsynlig sto på tvers slik at gården hadde et firkantet tun.

– Det var mest vanlig at gårdene på Lønset hadde rekketun. De bygde med været for å beskytte husene. Det at de satte Detlistuggu på tvers var utradisjonelt og var nok mer et statussymbol. På de store gårdene innover mot Trondheim var det mer vanlig med firkanta tun, forklarer han.

I 1969 gjorde et lynnedslag at det brøt ut brann på tunet i Detlia. Våningshuset fra 1778, driftsbygningen fra 1858 og et nyere redskapshus ble totalskadd. I dag består gården av fire bygninger av ulik alder. Stabburet, eldhuset fra 1848, badstua fra 1900 og snekkerstua fra 1910.

Tjenestepike fikk stua i gave

Oppdalingen er håndverker og har restaurert flere eldre bygninger i Oppdal opp gjennom årene.

– Interiøret på mange av gårdene på Lønset er utrolig likt. Treskjæringsarbeidet og flere av fargene går igjen over alt, sier Jon Ivar.

Detlistuggu har en litt annen historie enn selve gården. Ei tid bodde Ingebrigt Halvorsen Detli og tjenestejenta Eli Thorsdatter fra Hjelle i Sunndal i Detlistuggu. Han var ugift og halvbror av gårdseier. Eli var heller ikke gift. Hun skal trolig ha fått Detlistuggu i gave av Ingebrigt som belønning for hennes arbeid på gården.

Eli var siste eier av stua før den ble kjøpt av Sverresborg Museum i 1923.

– Vi er usikre på om Eli solgte huset før hun døde eller om hun var død da Sverresborg kjøpte den, forteller Jon Ivar.

Huset på gården Sliper, der Sigrid nå bor, brant også ned i sin tid. Her skal det ha vært flere gjenstander som tilhørte Eli.

– Det ble blant annet funnet noen skjeer som tilhørte henne. Søstera mi har i dag ei vogge som stammer fra Detli, sier han.

Vil til Florida

I dag er det Hans Petter Ishoel som eier gården. Han hører også til Detli-slekta.

Direktør ved Sverresborg folkemuseum, Torunn Herje, er i ekstase over at Detlistuggu kopieres i USA.

– Disney-teamet var ute etter en bygning som skulle representere norsk byggeskikk og arkitektur. De konkluderte med at det beste eksemplaret kommer fra Oppdal, forteller hun.

Hjemme hos Sigrid på Sliper går praten lett om historien til Detligården.

– Du skal ikke se bort ifra at vi tar turen innom Disney World neste gang vi skal til USA, sier Jon Ivar mens kona Britt Tove nikker.