Onsdag forrige uke vedtok fylkespolitikerne i Nord- og Sør-Trøndelag å søke om sammenslåing av de to fylkene under fylkestingene på Stiklestad.

Av de 43 representantene i Sør-Trøndelag stemte 41 ja til sammenslåing. 2 stemte imot.

I Nord-Trøndelag stemte 21 av 35 representanter ja, mens 14 representanter stemte nei.

Det betyr at de to fylkene blir samlet til ett Trøndelag 1. januar 2018.

I Oppdal sitter tidligere fylkesvaraordfører i Sør-Trøndelag Arne Braut (Sp). Han har vært med i fylkespolitikken i 20 år og jubler over vedtaket.

– Mange ser nok på sammenslåingen av fylkene som en sentralisering. Det er det kanskje i forhold til størrelsen på fylket, men når man ser på hvilke oppgaver regionen kan få, føler jeg at hovedhensikten med dette er å få flyttet makt fra Oslo og Stortinget ut til regionene, sier Sp-politikeren.

– Viktige arbeidsoppgaver

Braut tror mange lett glemmer hvilke viktige oppgaver fylkeskommunen i dag har.

– De fleste har nok ikke så sterke følelser for fylkeskommunen. Men tenk på alle oppgavene de styrer. Videregående skoler, veier og kultur. Jeg tror ikke folk ville vært foruten disse tingene, mener han.

Hvis man skal ha demokrati i kommunene mener oppdalingen at det er viktig med et demokrati som også fungerer i regionen.

– Samspillet mellom de regionale politikerne og kommunepolitikerne er viktig. Da tenker jeg på næringsutvikling, finansiering og veibeslutninger, forteller Braut.

– Avstand et lite problem

Trøndelagsfylkene har satt dagsorden, mener politikeren.

– Når vi får et stort Trøndelag er vi nødt til å kreve innflytelse og oppgaver fra Stortinget. I talen sin på Stiklestad poengterte Jan Tore Sanner at det er de regionale politikerne som vil være i førersetet, sier han.

– Jeg er overbevist om at politikere på regionalt nivå ser større verdi i det som skjer lokalt enn de som sitter i Oslo, legger han til.

– Det er langt fra Namsskogan til Oppdal. Er du ikke bekymret for de store avstandene?

– Selvsagt vil det dukke opp noen utfordringer knyttet til avstander. Men det må gå an å kunne organisere arbeidsoppgaver og ansvar rundt om i regionen. Alt kan ikke sentraliseres i Trondheim og Steinkjer, forklarer Braut.

– Jeg mener at til og med Oppdal kan få utdelt ansvarsoppgaver. For eksempel det som omhandler verneområder. Kommunegrensene bør ikke være en hindring.