– Det vil kanskje komme overraskende på mange, men det er faktisk færre ulykker på fredag den trettende enn ellers, forteller Eva Jakobson Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum i en pressemelding.

Historisk ble denne dagen forbundet med ulykke da både fredag og tallet 13 hver for seg betyr ulykke i ulike religioner og kulturer. Slik har det vært fra tidenes morgen – og slik er det stort sett fortsatt den dag i dag. Det er mange som kjører ekstra sakte og er generelt litt mer forsiktig enn ellers på denne dagen, men i realiteten er hver dag en ulykkesdag.

– Hver dag må nærmere 1500 personer få medisinsk behandling for skader etter ulykker og rundt 150 legges inn på sykehus. Om vi kun ser på disse tallene burde vi alle være litt mer oppmerksomme og være litt mer forsiktig – ikke bare fredag den trettende, men hver eneste dag, sier Vaagland.

Hun arbeider daglig med å fremme skadeforebygging i Norge, og da særlig innenfor de områdene hvor personskader hyppigst inntrer – og hvor det er minst offentlig regulering og tilsyn: hjem- og fritidssfæren.

De fleste skadene skjer i hjemmet

For å unngå ulykker vil kanskje mange tro at det er tryggest å oppholde seg innenfor husets fire vegger, men det er altså der de fleste ulykkene skjer.

– Cirka 30 prosent av alle ulykker skjer i hjemmet, og på fritiden. Gutter og menn er de som står for store deler av dette tallet.

Hvert år må flere enn 550 000 personer i Norge få medisinsk behandling for skader. Blant nordmenn under 45 år er ulykker viktigste dødsårsak, og det er spesielt barn og eldre som løper størst risiko for ulykkesskader.

Vaagland forteller at de yngste er mest utsatt for forgiftning og skåldning; de eldste særlig for fallulykker – herunder hoftebenbrudd.

– Vi har nå satt i gang kampanjen, Risikorydding, hvor vi inviterer Norges befolkning med på dugnad for å rydde risiko. Ulykker og skader gir tapt livskvalitet, og personskader som følge av ulykker er blitt et folkehelseproblem. Vi ønsker å redusere antall skader slik at færrest mulig blir berørt og flest mulig kan leve et godt og langt liv.

Sannheten er som følger: Ulykker skjer – nært oss – hele tiden. Den gode nyheten er likevel at de langt på vei kan unngås, ofte med enkle midler.