Da det har kommet få asylsøkere til Norge så langt i år, er behovet for nye asylmottak blitt mindre. Derfor avlyser UDI konkurransen om flere asylmottak for enslige, mindreårige asylsøkere.

I konkurransen kom 14 aktører i Trøndelag og Møre og Romsdal med tilbud om tilsammen 748 plasser. Ingen av disse asylmottakene blir det noe av, inkludert det som var tenkt i Oppdal.

Mens det i fjor kom over 5000 enslige asylsøkere mellom 15 og 18 år til Norge, har ankomsttallene stupt etter jul. I de fire første månedene i år har bare 121 enslige, mindreårige gutter og jenter søkt asyl i Norge, og nå klarer UDI å skaffe plasser til alle disse i de mottakene som allerede eksisterer.

Bedrer beredskapen

Situasjonen kan imidlertid snu, og UDI jobber med beredskap i tilfelle en ny situasjon hvor det kommer svært mange asylsøkere til Norge. Som en del av beredskapsplanleggingen har UDI utlyst en konkurranse med frist 2.juni om akutte innkvarteringsplasser.

På landsbasis er det ønskelig med cirka 20 000 plasser, som på meget kort varsel kan tas i bruk skulle det plutselig komme en stor strøm asylsøkere. Hvor mange plasser det kan bli i Trøndelag og Møre og Romsdal avhenger av antall egnede tilbud i konkurransen, og UDIs vurdering av tilbudene.

Det enkelte akuttinnkvarteringsstedet skal ha minimum 70 plasser. Avtalene inngås for to år, og UDI ønsker mulighet for å kunne forlenge avtalen i ytterligere to år.

I fjor kom det i overkant av 31 000 asylsøkere til Norge.