I forkant av onsdagens kommunestyremøte var skateentusiasten Kenneth Waggestad Stoa fra firmaet Betongpark invitert til Oppdal for å orientere om skateparker og hva uorganiserte aktiviteter betyr for barn og unge.

Stoa jobber i firmaet Betongpark, som er en av Norges største spesialister på betong skateparker.

Betongpark jobber med skateboard som produkt og livsstil, og har som mål at flest mulig skal ha mulighet til å skate.

–Hva er det som betyr noe for barn og unge, og hva engasjerer barn og unge til fysisk aktivitet, var spørsmålet som Stoa stilte i sitt engasjerende innlegg.

Stoa mente at fremtidens ungdom ville stå foran helt andre utfordringer enn tidligere, ved å vise til at jobbene våre effektiviseres og stadig flere oppgaver som i dag løses av mennesker blir automatisert.

Fremtidens krav til de unge

Dette stiller helt nye krav til kompetanse til dagens ungdom, forklarte Stoa.

Han viste til syv viktige egenskaper som blir viktig for dagens ungdommer: Fleksibilitet, nysgjerrighet, kritisk tenkning, problemløsning, innovasjon og samarbeid.

–Det å kunne leke og være begeistret er viktig for at barn og unge skal drive med fysisk aktivitet, sier Stoa.

Han fremhever at skatemiljøet er et veldig inkluderende miljø, der alle er velkommen og ingen bryr seg.

Skatepark i sentrum

– En skatepark er en viktig mestringsplass og en møteplass på tvers av alder og generasjoner, sier Stoa.

For en turistdestinasjon som Oppdal vil en skatepark være viktig, mener Stoa. Hyttefolk og besøkende har ofte med seg ungdom som skater, og som da vil ha et positivt tilbud i bygda.

–Det er helt utrolig at politikerne ikke ønsket å legge en skatepark i sentrum, sier Stoa til Opdalingen etter møtet. En skatepark ville skapt positiv aktivitet i sentrum, og Oppdal blir best ved å ha mest mulig aktivitet og mer folk i sentrum.

–Jeg forstår at det også må være parkering, men forstår ikke de som er redd for støy fra slik aktivitet. Betong er massivt, og gir lite lyd, og støyer mindre enn biltrafikken.

–Dessuten er det jo kjipt å høre glade barn som utfolder seg, sier Stoa ironisk.

Han viser til at stadig flere byer og tettsteder legger slike skateparker i sentrum.