Bygningsrådets innstilling om regulering ble vedtatt under onsdagens kommunestyremøte. Dermed går kommunestyret i Oppdal for skiløype i Gjevilvassdalen.

Fire kommunestyrerepresentanter erklærte seg inhabile i denne saken, og det var Olav Martin Mellemseter (H), Ingrid Grøtte Johansen (Sp), Kari Toftaker (Sp) og Arnt Gulaker (Ap).

Odd Arne Hoel (Ap) så helst at denne saken ble løst på en annen måte.

- Vi er veldig enig med de to foregående talerne. La oss være helt klar, vi i Senterpartiet ønsker skiløype, men vi er uenige med rådmannens tilrådning om hvor den skal ligge. Vi vil ikke ta fra retten til grunneierne og vi i Senterpartiet er ikke med på reguleringen, sier Ola Husa Risan.

Sigmund Fostad, sammen med Ketil Jacobsen, Odd Arne Hoel og Senterpartiet fremmet et eget forslag til saken.

Husa Risan forteller at den beste plasseringen av en skiløype i Gjevilvassdalen ville være å legge den utenfor veien.

Det ble stemt mellom rådmannens tilrådning og forslaget fra Sigmund Fostad, Ketil Jacobsen, Odd Arne Hoel og Senterpartiet. Flertallet stemte for rådmannens tilrådning.

Kyrre Rise (V) mente at denne saken hadde gått så langt, at skal man klare å komme til enighet, er dette muligheten å gjøre det på.

- Næringsdrivende, Festa handel og Gjevilvasshytta, har også hatt en betydelig nedgang på grunn av vinterbrøytet vei, sier Rise.

Aud Marie Bøe (Sp) mente at næringsdrivende ikke hadde blitt belastet på grunn av veien, men på grunn av at det ikke er skiløype.

Tor Snøve fortalte at han kom til å støtte rådmannes tilrådning.

- Dette er en utrolig betent sak. Den har pågått i mange runder, og Ap har hatt et gjennomarbeid standpunkt gjennom hele prosessen. Det kommer nok ikke som noe sjokk at Arbeiderpartiet kommer til å gå for rådmannens tilrådning, bortsett fra en representant, og dette viser at det ikke stemmes parti for parti, sier han.

- Dette er ikke noen enkel sak. På mange måter skulel jeg ønske at vi hadde det slik vi hadde det før, for det fungerte godt den gangen. Da var det skiløype noen uker om vinteren og brøytet vei ellers i året, sier Heidi Pawlik Carlson (Krf) under kommunestyremøtetn.

- Jeg har ikke endret syn siden sist saken var oppe i kommunestyret og kommer til å støtte rådmannens tillrådning, sier hun.

- Hensikten med reguleringen, er å sikre bruken som har vært på veien i over 40 år. Den har vært under press i det siste og dette er et nødvendig tiltak for å sikre bruken videre. Flertallet av grunneierne ønsker skiløype. Skiløypa i Gjevilvassdalen gir dalen en del kvaliteter som man lærer seg å sette pris på, sier Trygve Sande (V).

Rådmannens tilråding lyder som følger:

Bygningsrådetrår til at: Kommunestyret vedtar i medhold av plan-og bygningslovens §11-15 at kommuneplanens arealdelendres i samsvar i med kart datert 01.04.2016. Endringen omfatter: Fra Gjevilvassosen til Langodden iGjevilvassdalen legges det innformålturveg og samleveg.

Kommunestyretvedtari medhold av plan-og bygningslovens§12-12 områdereguleringsplanGjevilvassveiene datert 11.04.2016, med følgende endringer (framgår i kursiv):

  • Formål med planen, side 12 i "planbeskrivelse, planbestemmelser ogkonsekvensutredning" endres til: Formålet med reguleringsplanen er å sikre bruken av veiene til preparerte skiløyper. Samtidigskal behovet for transport i forbindelse med tradisjonelt landbruk, fritidsbruk ogvannkraftanleggivaretas resten av året.(Merknad fra TrønderEnergi.)

  • Veiledende tekst under § 1, andre avsnitt, side 13 "planbeskrivelse, planbestemmelser ogkonsekvensutredning" endres til: Søknad om brøyting av veiene i vintersesongen skal behandles av kommunen så raskt som muligog senest innen to uker etter mottatt søknad forutsatt at regionale og statlige myndigheter ikkemå høres før vedtak kan fattes, jf. §19-1 i Plan-og bygningsloven. Styret for Gjevilvassveien SA er høringspart i behandling av dispensasjonssaker. Søknad om dispensasjon må være begrunnet. Kommunen vil i sin behandling av søknadervektlegge synliggjorte behov i forbindelse med næringsutøvelseog drift og vedlikeholdavvannkraftanlegg. Det kan også gis dispensasjon i perioder det ikke er snø. Ved innvilgetdispensasjon til brøyting,kandet gis forlenget dispensasjon hvis det ikke kommer snø etter atveien er brøytet. Det kan ikke påregnes å få dispensasjon til brøyting i forbindelse med avvikling av vinterferie og påskeferie. Skiløypa kan også benyttes som trasé for snøskuter ihht.motorferdselloven.(Merknaderfra Gjevilvassdalen hytteeierforening/Gjevilvassveiene SA v/ StyretogTrønderEnergi.)

  • Ikonsekvensutredningener det lagt inn en enkel beskrivelse av potensiell skredfare, jf. side18,19 i "planbeskrivelse, planbestemmelser og konsekvensutredning"Kommunestyret viser forøvrig til saksinnledning og vedtak i bygningsrådets sak 16/25, og finner atprinsippene i §§8–12 i naturmangfoldloven er ivaretatt.