Tenk deg at du ikke hadde forstått det du leser nå. Fordi du ikke kan lese. Bokstavene er bare rare tegn, en kode som bare andre skjønner.

Så kan du tenke deg at du reiser til et land på et helt annet sted på kloden. Der setter du deg på skolebenken, lærer deg språket, lærer deg å lese og skrive og tar grunnskoleeksamen i løpet av ett år. Det høres rimelig heftig ut, ikke sant?

Grunnskole på ett år

Vel, i Rennebu kommune dette året, er det fem rennbygg som kom til bygda som flyktninger som har gjort nettopp det. Og det på altså bare ett år! Sånt er det ikke annet enn å bli imponert over.

Adburahman Abdullahi, Negasi Tesfagergsh, Kiflay Ghebrebrhan og Ninaa Obsiye, joda, rektor Kari Haukdal slet litt med uttalelsen da hun skulle overrekke vitnemålene, men latteren satt løst både hos rektor og mottakere, noe som også skal ha vært gjennomgangstonen i skoletiden for de totalt fem voksne grunnskoleelevene.

- Takk for at dere har vært overbærende med oss når vi ikke har klart å uttale navnene deres riktig hele tiden og takk for det gode humøret dere har visst oss, sa assisterende rektor Tove Bruholt da hun ønsket velkommen til en privat samling for elever, lærere og administrasjon.

Stolt skole

- Vi er så utrolig stolte av dere. Dette er første gang vi har hatt voksne grunnskolelever og dere har vist både pågangsmot og utholdenhet, kommenterte rektor Haukdal som nok satte ekstra pris på markeringen. Dette er hennes siste år som rektor og hun avslørte at gjennomføringen av dette prosjektet var noe som hadde vært svært viktig å få med på tampen av karrieren.

Én av elevene kunne ikke møte på festen, han måtte jobbe, men de fire andre var ganske så fornøyde med å få sine vitnemål.

- Jo, resultatet ble sånn nesten kjempebra, ler de.

Hele grunnskoleutdannelsen på ett år - det er kjempebra det. Det er det ingen diskusjon om.